-
2.
zakwas, którego używa się do przyrządzania żuru - zupy -
Występują różnice regionalne w zakresie zastosowania jednostek żur i żurek , zależnie od składników, z jakich ten zakwas został przygotowany.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zakwas
-
- żur w butelce
- kisić, ukisić żur
-
Taki kiszony żur wystarczy nam nawet na 2 lub 3 garnki zupy, więc śmiało można podzielić się nim ze znajomymi.
źródło: NKJP: reg: Śląski żur, Trybuna Śląska, 2002-11-16
Można więc szykować żurek tradycyjny: pęczek włoszczyzny ugotować do miękkości z podsmażonym boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potem wlać ukiszonego żuru (proporcje - do smaku i pożądanej kwaśności) i zagotować.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-03
Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami, nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu.
źródło: Internet: ugotuj.to
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. żur
żury
D. żuru
żurów
C. żurowi
żurom
B. żur
żury
N. żurem
żurami
Ms. żurze
żurach
W. żurze
żury
-
śr.-w.-niem. sûr 'kwaśny, cierpki, gorzki'
Por. niem. sauer 'kwaśny, cierpki'