żur

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. zakwas

  • 2.

    zakwas, którego używa się do przyrządzania żuru - zupy
  • Występują różnice regionalne w zakresie zastosowania jednostek żur i żurek, zależnie od składników, z jakich ten zakwas został przygotowany.

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  zakwas
    • żur w butelce
    • kisić, ukisić żur
  • Taki kiszony żur wystarczy nam nawet na 2 lub 3 garnki zupy, więc śmiało można podzielić się nim ze znajomymi.

    źródło: NKJP: reg: Śląski żur, Trybuna Śląska, 2002-11-16

    Można więc szykować żurek tradycyjny: pęczek włoszczyzny ugotować do miękkości z podsmażonym boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potem wlać ukiszonego żuru (proporcje - do smaku i pożądanej kwaśności) i zagotować.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-03

    Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami, nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu.

    źródło: Internet: ugotuj.to

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. żur
    żury
    D. żuru
    żurów
    C. żurowi
    żurom
    B. żur
    żury
    N. żurem
    żurami
    Ms. żurze
    żurach
    W. żurze
    żury
  • śr.-w.-niem. sûr 'kwaśny, cierpki, gorzki'

    Por. niem. sauer 'kwaśny, cierpki'