-
3.
biochem. białko występujące w mleku, wyodrębnione w procesie trawienia, w którego składzie znajdują się niezbędne dla człowieka aminokwasy oraz fosfor -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Generalnie taki sernik w serze (tu: sernik jako białko mleka, czyli kazeina) jest zdenaturowany, twardy.
źródło: Internet: grupy.senior.pl
Ze względu na sposób przygotowania rozróżnia się sery słodkie i kwaśne. W pierwszym wypadku wydziela się sernik za pomocą podpuszczki, w drugim przez kwaszenie mleka.
źródło: Internet: studentnews.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sernik
serniki
D. sernika
serników
C. sernikowi
sernikom
B. sernik
serniki
N. sernikiem
sernikami
Ms. serniku
sernikach
W. serniku
serniki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. ser