kalmusówka
-
napój alkoholowy przyrządzony z kłącza tataraku, kory cynamonu i owoców kardamonu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
Bywa on także stosowany do wyrobu suchej konfitury z tataraku i kalmusówki bądź wykwintnych likierów, a także dodawany do mięs.
źródło: Maria Potocka: Zielone Świątki, tatarak w kątki!, Niedziela, 2004, (niedziela.pl)
Kalmusówka to napój alkoholowy wytwarzany ze świeżych korzeni tataraku.
źródło: Zachodniopomorskie specjały kulinarne, 2008 (wzp.pl)
Tatarak zwyczajny jest podstawowym składnikiem do wyrobu staropolskiej ajerówki, zwanej także kalmusówką.
źródło: Internet: atmossfera.pl/przepisy-na-nalewki/przyprawy-i-ziola/tatarak
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kalmusówka
kalmusówki
D. kalmusówki
kalmusówek
C. kalmusówce
kalmusówkom
B. kalmusówkę
kalmusówki
N. kalmusówką
kalmusówkami
Ms. kalmusówce
kalmusówkach
W. kalmusówko
kalmusówki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
niem. Kalmus 'tatarak'
z łac. calamus 'trzcina'
Ostatecznie z gr. kálamos .
z twórczości W. Wolskiego (1824-1882)