kalmusówka

  • napój alkoholowy przyrządzony z kłącza tataraku, kory cynamonu i owoców kardamonu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    używki

  • synonimy:  ajerówka
    hiperonimy:  nalewka
  • Bywa on także stosowany do wyrobu suchej konfitury z tataraku i kalmusówki bądź wykwintnych likierów, a także dodawany do mięs.

    źródło: Maria Potocka: Zielone Świątki, tatarak w kątki!, Niedziela, 2004, (niedziela.pl)

    Kalmusówka to napój alkoholowy wytwarzany ze świeżych korzeni tataraku.

    źródło: Zachodniopomorskie specjały kulinarne, 2008 (wzp.pl)

    Tatarak zwyczajny jest podstawowym składnikiem do wyrobu staropolskiej ajerówki, zwanej także kalmusówką.

    źródło: Internet: atmossfera.pl/przepisy-na-nalewki/przyprawy-i-ziola/tatarak

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kalmusówka
    kalmusówki
    D. kalmusówki
    kalmusówek
    C. kalmusówce
    kalmusówkom
    B. kalmusówkę
    kalmusówki
    N. kalmusówką
    kalmusówkami
    Ms. kalmusówce
    kalmusówkach
    W. kalmusówko
    kalmusówki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • niem. Kalmus 'tatarak'

    z łac. calamus 'trzcina'

    Ostatecznie z gr.  kálamos .

CHRONOLOGIZACJA:
1858, SJPDor
z twórczości W. Wolskiego (1824-1882)
Data ostatniej modyfikacji: 07.02.2017