camembert

rzadziej kamamber

  • miękki ser o jednolitej konsystencji i kremowej barwie, z wierzchu pokryty białą pleśnią, produkowany z mleka krowiego
  • [kamãber] lub [kamamber]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ser
    • dojrzały; francuski; miękki; panierowany; obsmażany, pieczony, smażony, zapiekany camembert; camembert pełnotłusty, tłusty
    • camembert z żurawiną
    • camembert w panierce
    • kawałek, plaster; opakowanie, pudełko; odmiana camemberta
    • kanapki z camembertem
    • dojrzewanie camembertów
    • produkować camembert
  • Piliśmy szampana (francuskiego) i dojadaliśmy kawałki camemberta.

    źródło: NKJP: Józef Hen: Dziennik na nowy wiek, 2009

    Zamówiliśmy na początek terrinę z koziego sera jako rzecz typową dla kuchni francuskiej (18 zł) oraz smażony camembert z sałatą (16 zł).

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Smak morskiej wody, Polityka nr 2392, 2003-03-15

    Dobry camembert i brie powinny więc być miękkie, a nawet niemal płynne, a w każdym razie z niemal płynnym środkiem, bo wtedy są najsmaczniejsze.

    źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2002-12-28

    Srebrna lodówka obiecywała delikatesy, ale zobaczyła w niej tylko [...] kilka puszek tuńczyka, spleśniały kawałek camemberta, sparciały ogórek i wytłoczkę z czterema jajkami.

    źródło: NKJP: Zbigniew Górniak: Siostra i byk, 2009

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. camembert
    camemberty
    D. camemberta
    camembertu
    camembertów
    C. camembertowi
    camembertom
    B. camembert
    camemberty
    N. camembertem
    camembertami
    Ms. camembercie
    camembertach
    W. camembercie
    camemberty

  • fr.

CHRONOLOGIZACJA:
1939, Wawrz250
1908, Wiedza, . R. 2, T. 2, no 45 (http://dlibra.umcs.lublin.pl)
Data ostatniej modyfikacji: 13.11.2015