durszlak

  • przedmiot używany w kuchni, w kształcie półkuli z otworami, służący do odcedzania potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • synonimy:  cedzak
    cedzidło
    hiperonimy:  naczynie
    • odlać na durszlak; przecedzić/przecedzać, przefasować, przetrzeć/przecierać przez durszlak
    • odcedzić/odcedzać na durszlaku
  • W osolony wrzątek wrzuciłam główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielonych liści. Gotowałam 30 min i wyjęłam na durszlak, przelewając zimną wodą, by szybciej przestygła.

    źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Gołąbki z młodej kapusty, Gazeta Krakowska, 2007-07-14

    Gdy marchew jest już rozgotowana, przecieram ją przez durszlak, rozprowadzam ją ugotowanym oddzielnie wywarem z włoszczyzny. Następnie zarumieniam mąkę pszenną na maśle, łączę z zupą, doprawiam solą do smaku, raz zagotowuję i podaję.

    źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-08-22

    Przed podaniem zagrzać fasolę w wodzie, w której się gotowała, a następnie odcedzić na durszlaku.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Jasiek zza oceanu, Dziennik Polski, 2008-01-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. durszlak
    durszlaki
    D. durszlaka
    durszlaków
    C. durszlakowi
    durszlakom
    B. durszlak
    durszlaki
    N. durszlakiem
    durszlakami
    Ms. durszlaku
    durszlakach
    W. durszlaku
    durszlaki
  • śr.-w.-niem. durchslac

    Por. niem. Durchschlag 'cedzak'.

CHRONOLOGIZACJA:
1461, SStp
Data ostatniej modyfikacji: 05.08.2015