durszlak
-
przedmiot używany w kuchni, w kształcie półkuli z otworami, służący do odcedzania potraw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
- odlać na durszlak; przecedzić/przecedzać, przefasować, przetrzeć/przecierać przez durszlak
- odcedzić/odcedzać na durszlaku
-
W osolony wrzątek wrzuciłam główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielonych liści. Gotowałam 30 min i wyjęłam na durszlak, przelewając zimną wodą, by szybciej przestygła.
źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Gołąbki z młodej kapusty, Gazeta Krakowska, 2007-07-14
Gdy marchew jest już rozgotowana, przecieram ją przez durszlak, rozprowadzam ją ugotowanym oddzielnie wywarem z włoszczyzny. Następnie zarumieniam mąkę pszenną na maśle, łączę z zupą, doprawiam solą do smaku, raz zagotowuję i podaję.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-08-22
Przed podaniem zagrzać fasolę w wodzie, w której się gotowała, a następnie odcedzić na durszlaku.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Jasiek zza oceanu, Dziennik Polski, 2008-01-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. durszlak
durszlaki
D. durszlaka
durszlaków
C. durszlakowi
durszlakom
B. durszlak
durszlaki
N. durszlakiem
durszlakami
Ms. durszlaku
durszlakach
W. durszlaku
durszlaki
-
śr.-w.-niem. durchslac
Por. niem. Durchschlag 'cedzak'.