kwaśna kapusta

  • spoż.  poszatkowana kapusta (roślina), którą poddano kwaszeniu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Pół kilo kwaśnej kapusty posiekać drobno wraz z całą cebulą i dusić na maśle pod przykryciem, aż będzie miękka; lub też dwie główki słodkiej kapusty pokrajać w cząstki, obgotować w słonej wodzie, a potem usiekać wraz z cebulą, opieprzyć i dusić tak samo jak poprzednią w maśle.

    źródło: NKJP: Coś z kapustą, Dziennik Polski, 2003-03-15

    [...] do takiej posiekanej, zmiękczonej cebuli dodajemy kwaśną kapustę, wsypujemy garść cukru, wymieszamy,

    źródło: NKJP: xx: Kawa może leczyć i szkodzić, Wieczór Wybrzeża, 2000-11-24

    Z beczek sprzedawano kwaśną kapustę i kiszone ogórki.

    źródło: NKJP: Grażyna Antoniewicz: Święta w dawnym Gdańsku, Dziennik Bałtycki, 2008-12-24

    Kelnerki (bardzo urodziwe) w góralskich strojach podają parujące żeliwne kociołki pełne kapuśniaku z kwaśnej kapusty, w którym obficie pływają żeberka i spore kawałki baraniego mięsa.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: W piwnicznej izbie, Polityka, 2008-12-06

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny: kwaśna, kapusta
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 16.10.2014