beszamel
-
kulin. jasny sos, przygotowany z zasmażki, mleka i żółtek, podawany do mięs i gotowanych warzyw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sos
-
- gęsty beszamel
- fasolka, pory, szparagi pod beszamelem
- ryba, warzywa w beszamelu
- zalać beszamelem
- zapiekać pod beszamelem
- zapiekać w beszamelu
-
Lidka zrobiła świetną zapiekankę prowansalską. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu. Pięknie to wyglądało i beszamel - smaczny, ale danie na mój gust mało pikantne.
źródło: NKJP: Anna Kowalska: Dzienniki 1927-1969, 2008
Szparagi ugotować w osolonej i nieco ocukrzonej wodzie, zapiekać z móżdżkiem cielęcym, pod beszamelem, przez dwadzieścia minut.
źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009
Nie wspominała tych smakowitych potraw, chateaubriandów, bażantów, zrazów po myśliwsku, frykasów pod beszamelem, jakimi niegdyś raczyła gości w swojej restauracji, bo zaraz łzy stawały w jej oczach.
źródło: NKJP: Jerzy Krzysztoń: Wielbłąd na stepie, 1978
Nagle obyczaj się zmienił i rozróżnienie wymaga, żeby wiedzieć, czym różni się sos holenderski od sosu beszamel i znajomość tych subtelności kwalifikuje człowieka do warstwy wyższej bywalców.
źródło: NKJP: Krzysztof Zanussi: Potrzeba odróżnienia, Polityka, 2001-04-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. beszamel
beszamele
D. beszamelu
beszamelów
C. beszamelowi
beszamelom
B. beszamel
beszamele
N. beszamelem
beszamelami
Ms. beszamelu
beszamelach
W. beszamelu
beszamele
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. béchamel(le)
Prawdopodobnie od nazwiska Louisa de Béchameil,urzędnika na dworze Ludwika XIV.