beszamel

  • kulin.  jasny sos, przygotowany z zasmażki, mleka i żółtek, podawany do mięs i gotowanych warzyw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  sos
    • gęsty beszamel
    • fasolka, pory, szparagi pod beszamelem
    • ryba, warzywa w beszamelu
    • zalać beszamelem
    • zapiekać pod beszamelem
    • zapiekać w beszamelu
  • Lidka zrobiła świetną zapiekankę prowansalską. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu. Pięknie to wyglądało i beszamel - smaczny, ale danie na mój gust mało pikantne.

    źródło: NKJP: Anna Kowalska: Dzienniki 1927-1969, 2008

    Szparagi ugotować w osolonej i nieco ocukrzonej wodzie, zapiekać z móżdżkiem cielęcym, pod beszamelem, przez dwadzieścia minut.

    źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009

    Nie wspominała tych smakowitych potraw, chateaubriandów, bażantów, zrazów po myśliwsku, frykasów pod beszamelem, jakimi niegdyś raczyła gości w swojej restauracji, bo zaraz łzy stawały w jej oczach.

    źródło: NKJP: Jerzy Krzysztoń: Wielbłąd na stepie, 1978

    Nagle obyczaj się zmienił i rozróżnienie wymaga, żeby wiedzieć, czym różni się sos holenderski od sosu beszamel i znajomość tych subtelności kwalifikuje człowieka do warstwy wyższej bywalców.

    źródło: NKJP: Krzysztof Zanussi: Potrzeba odróżnienia, Polityka, 2001-04-07

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. beszamel
    beszamele
    D. beszamelu
    beszamelów
    C. beszamelowi
    beszamelom
    B. beszamel
    beszamele
    N. beszamelem
    beszamelami
    Ms. beszamelu
    beszamelach
    W. beszamelu
    beszamele

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. béchamel(le)

    Prawdopodobnie od nazwiska Louisa de Béchameil,urzędnika na dworze Ludwika XIV.

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 14.03.2015