zacier

  • mieszanina wody z ziarnami zbóż, ziemniakami lub słodem, poddawana fermentacji w celu uzyskania napoju alkoholowego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    używki

    • gotowy, sfermentowany, słodowy, śliwkowy, zbożowy zacier
    • beczka, destylacja, litr zacieru
    • zacier destyluje, fermentuje
    • podgrzewać, przygotowywać zacier
  • We Francji i Włoszech praktycznie każdy może produkować własny calvados lub grappę. Tam funkcjonują małe gorzelnie, które przerabiają przywieziony przez rolników zacier.

    źródło: NKJP: Paweł Wrabec: Zdrówko orzechówką, Polityka, 2005-07-16

    [...] gdy płyta rozgrzała się należycie, napełnił kocioł destylacyjny zacierem do połowy, aby pieniąca się w czasie gotowania ciecz nie przeskoczyła do chłodnicy.

    źródło: NKJP: Leon Pawlik: Ankara, 1998

    Okrążali podwórze, zaglądali do gorzelni. W olbrzymich kadziach bulgotał słodko-kwaśny brunatny zacier.

    źródło: NKJP: Witold Zalewski: Zakładnicy, 2001

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. zacier
    zaciery
    D. zacieru
    zacierów
    C. zacierowi
    zacierom
    B. zacier
    zaciery
    N. zacierem
    zacierami
    Ms. zacierze
    zacierach
    W. zacierze
    zaciery

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Rzeczownik od przedrostkowego czasownika  zacierać ; zob.  trzeć 

CHRONOLOGIZACJA:
1723, Kart XVII-XVIII
Data ostatniej modyfikacji: 15.06.2016