zacier
-
mieszanina wody z ziarnami zbóż, ziemniakami lub słodem, poddawana fermentacji w celu uzyskania napoju alkoholowego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
- gotowy, sfermentowany, słodowy, śliwkowy, zbożowy zacier
- beczka, destylacja, litr zacieru
- zacier destyluje, fermentuje
- podgrzewać, przygotowywać zacier
-
We Francji i Włoszech praktycznie każdy może produkować własny calvados lub grappę. Tam funkcjonują małe gorzelnie, które przerabiają przywieziony przez rolników zacier.
źródło: NKJP: Paweł Wrabec: Zdrówko orzechówką, Polityka, 2005-07-16
[...] gdy płyta rozgrzała się należycie, napełnił kocioł destylacyjny zacierem do połowy, aby pieniąca się w czasie gotowania ciecz nie przeskoczyła do chłodnicy.
źródło: NKJP: Leon Pawlik: Ankara, 1998
Okrążali podwórze, zaglądali do gorzelni. W olbrzymich kadziach bulgotał słodko-kwaśny brunatny zacier.
źródło: NKJP: Witold Zalewski: Zakładnicy, 2001
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. zacier
zaciery
D. zacieru
zacierów
C. zacierowi
zacierom
B. zacier
zaciery
N. zacierem
zacierami
Ms. zacierze
zacierach
W. zacierze
zaciery
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Rzeczownik od przedrostkowego czasownika zacierać ; zob. trzeć