podpłomyk
-
cienki płaski placek zrobiony z wody i mąki, pieczony na rozgrzanej blasze
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- piec podpłomyki
-
Żywiliśmy się rydzami koszonymi kosą i pieczonymi na blasze jak podpłomyki.
źródło: NKJP: Ewa Berberyusz: Moja teczka, 2006
Bez dostaw dobrej gatunkowo pszenicy (eksportowanej także do Europy) w Uzbekistanie już dawno zabrakłoby mąki na tradycyjne podpłomyki i inne swojskie wypieki.
źródło: NKJP: Henryk Suchar: Jak Kazach z Uzbekiem, Polityka, nr 2507, 2005-06-11
Myśmy chleba nie znali. Matka rozmieszała mąki z wodą i na blachę. To się nazywało podpłomyk. Czasem było masło, ale noży nie pamiętam.
źródło: NKJP: Ryszard Kapuściński: Busz po polsku, 2007
W XIX w. rodziny chłopskie coraz powszechniej zaczęły jadać chleb, który zaczął wypierać podpłomyki i placki.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004
Takie potrawy i produkty, jak przaśny chleb (podpłomyk, a później opłatek), miód, ziarna zbóż, grzyby, miały swe ukryte znaczenie.
źródło: NKJP: Barbara Buczek-Płachtowa: O polskich Wigiliach, EKO-U Nas, nr 8 (19), 2000
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podpłomyk
podpłomyki
D. podpłomyka
podpłomyków
C. podpłomykowi
podpłomykom
B. podpłomyk
podpłomyki
N. podpłomykiem
podpłomykami
Ms. podpłomyku
podpłomykach
W. podpłomyku
podpłomyki
-
Od wyrażenia przyimkowego pod płomykiem; zob. płomień