podpłomyk

  • cienki płaski placek zrobiony z wody i mąki, pieczony na rozgrzanej blasze
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • piec podpłomyki
  • Żywiliśmy się rydzami koszonymi kosą i pieczonymi na blasze jak podpłomyki.

    źródło: NKJP: Ewa Berberyusz: Moja teczka, 2006

    Bez dostaw dobrej gatunkowo pszenicy (eksportowanej także do Europy) w Uzbekistanie już dawno zabrakłoby mąki na tradycyjne podpłomyki i inne swojskie wypieki.

    źródło: NKJP: Henryk Suchar: Jak Kazach z Uzbekiem, Polityka, nr 2507, 2005-06-11

    Myśmy chleba nie znali. Matka rozmieszała mąki z wodą i na blachę. To się nazywało podpłomyk. Czasem było masło, ale noży nie pamiętam.

    źródło: NKJP: Ryszard Kapuściński: Busz po polsku, 2007

    W XIX w. rodziny chłopskie coraz powszechniej zaczęły jadać chleb, który zaczął wypierać podpłomyki i placki.

    źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004

    Takie potrawy i produkty, jak przaśny chleb (podpłomyk, a później opłatek), miód, ziarna zbóż, grzyby, miały swe ukryte znaczenie.

    źródło: NKJP: Barbara Buczek-Płachtowa: O polskich Wigiliach, EKO-U Nas, nr 8 (19), 2000

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. podpłomyk
    podpłomyki
    D. podpłomyka
    podpłomyków
    C. podpłomykowi
    podpłomykom
    B. podpłomyk
    podpłomyki
    N. podpłomykiem
    podpłomykami
    Ms. podpłomyku
    podpłomykach
    W. podpłomyku
    podpłomyki
  • Od wyrażenia przyimkowego pod płomykiem; zob. płomień

CHRONOLOGIZACJA:
1 połowa XV w., SStp
Data ostatniej modyfikacji: 18.02.2016