chałwa

  • wyrób cukierniczy w postaci tłustej, włóknistej, dość twardej masy, którą otrzymuje się z karmelu i miazgi nasion roślin oleistych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • brzeska, turecka; domowa chałwa
    • kawał, kawałek; smak; wyrób chałwy
    • zajadać się chałwą
  • W dużej sali dworcowej wypiłem szklankę herbaty i kupiłem za resztę pieniędzy trochę ciemnej, mazistej chałwy - nic innego do jedzenia nie było.

    źródło: NKJP: Mieczysław Welzandt: Przemyśl, Starobielsk, Radom, Gazeta Wyborcza, 1992-10-17

    Odrazą napawa ją befsztyk krwisty, przepada natomiast za oleistą, mdłą chałwą.

    źródło: NKJP: Zbigniew Kruszyński: Na lądach i morzach : opisy i opowiadania, 1999

    Trzy nauczycielki i trzy uczennice właśnie wróciły z wyprawy do Turcji. Smak świeżo wyprodukowanej chałwy to tylko jedno ze słodkich wspomnień.

    źródło: NKJP: Lidia Góralewicz: Pod urokiem Kapadocji, Gazeta Krakowska, 2005-12-15

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. chałwa
    chałwy
    D. chałwy
    chałw
    C. chałwie
    chałwom
    B. chałwę
    chałwy
    N. chałwą
    chałwami
    Ms. chałwie
    chałwach
    W. chałwo
    chałwy
  • tur. halva, helva

CHRONOLOGIZACJA:
1900, SJPWar
Data ostatniej modyfikacji: 01.05.2016