chałwa
-
wyrób cukierniczy w postaci tłustej, włóknistej, dość twardej masy, którą otrzymuje się z karmelu i miazgi nasion roślin oleistych
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- brzeska, turecka; domowa chałwa
- kawał, kawałek; smak; wyrób chałwy
- zajadać się chałwą
-
W dużej sali dworcowej wypiłem szklankę herbaty i kupiłem za resztę pieniędzy trochę ciemnej, mazistej chałwy - nic innego do jedzenia nie było.
źródło: NKJP: Mieczysław Welzandt: Przemyśl, Starobielsk, Radom, Gazeta Wyborcza, 1992-10-17
Odrazą napawa ją befsztyk krwisty, przepada natomiast za oleistą, mdłą chałwą.
źródło: NKJP: Zbigniew Kruszyński: Na lądach i morzach : opisy i opowiadania, 1999
Trzy nauczycielki i trzy uczennice właśnie wróciły z wyprawy do Turcji. Smak świeżo wyprodukowanej chałwy to tylko jedno ze słodkich wspomnień.
źródło: NKJP: Lidia Góralewicz: Pod urokiem Kapadocji, Gazeta Krakowska, 2005-12-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. chałwa
chałwy
D. chałwy
chałw
C. chałwie
chałwom
B. chałwę
chałwy
N. chałwą
chałwami
Ms. chałwie
chałwach
W. chałwo
chałwy
-
tur. halva, helva