-
1.
nieduży kotlet z mięsa rozbitego tłuczkiem -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: kotlet
-
- bitki cielęce, wieprzowe, wołowe
- bitki na obiad
- bitki z kaszą
- jeść, smażyć bitki
-
Bitki podaję z kaszą lub kluskami i surówkami z warzyw. Można bitki przyrządzić również z pieczarkami (20 dag), które po przekrojeniu na ćwiartki należy dusić razem z mięsem.
źródło: NKJP: (Monika Babcia z Jeżyc): Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-06-13
Na stole w jadalni czekały nakrycia i uczta godna Światowej Konwencji Miłośników Cholesterolu: sałatka warzywna lśniąca od majonezu, waza zupy fasolowej na boczku oraz garnek pełen bitek wołowych w sosie grzybowym, zaprawionym trzydziestodwuprocentową śmietaną.
źródło: NKJP: Mariusz Ziomecki: Lato nieśmiertelnych, 2002
Piotr Maksymowicz - szef kuchni w restauracji jednego z najstarszych hoteli w mieście, powiedział mi ostatnio, że odnalazł gdzieś przepis na bitki przygotowane wraz z sosem w jednym garnku - Jak to w garnku? - spytałem. - A nie na patelni? - Zaraz pan zobaczy i popróbujemy.
źródło: NKJP: Express Ilustrowany, 2002-04-12
Dziś dzieci zamiast wołowych bitek, gulaszu i kotletów mielonych jedzą na przykład pieczeń wieprzową, kurze i indycze piersi, a także schab.
źródło: NKJP: Katarzyna Skrzypek: Piersi zamiast bitek, Dziennik Zachodni, 2001-01-29
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bitka
bitki
D. bitki
bitek
C. bitce
bitkom
B. bitkę
bitki
N. bitką
bitkami
Ms. bitce
bitkach
W. bitko
bitki
-
Zob. bić