-
bite, mielone lub siekane, a następnie przyprawione mięso, czasami też jajka lub jarzyny uformowane w plaster lub mały placek, zwykle panierowane i usmażone na tłuszczu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
- tradycyjny kotlet; kotlet barani, cielęcy, schabowy, wieprzowy, wołowy; sojowy; de volaille
- kotlet z cielęciny, z drobiu, z indyka, z jagnięciny, z mielonej wołowiny, z piersi kurczaka, z polędwicy wołowej, z wołowiny; z jarzyn, z kartofli, z soi; z jajka; ze szpinaku
- kotlet z kapustą, z ziemniakami; z jakimś sosem; z kością, z kostką
- smak; cena; kawałek, porcja kotleta
- schab na kotlety
- bułka, kanapka z kotletem; półmisek, talerz z kotletami
- kupić; przyrządzić, robić, smażyć, uformować; odgrzewać; przypalić; jeść, zjeść kotlety
- nadawać się; rozbić coś (tłuczkiem); pokroić na kotlety
-
|
Bułkę namoczyć, odcisnąć, dodać posiekaną cebulę, mięso mielone, jogurt, musztardę i jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować 6 kotletów. Do środka każdego włożyć maślaną kulę i usmażyć na oleju.
źródło: NKJP: Internet
|
|
W domu gotuje rzadko, a kiedy trafi się wolna niedziela, na stół obowiązkowo wjeżdża rosół jego autorstwa. - Tę tradycję pamiętam jeszcze z domu dziadka: domowy makaron, długo przygotowywany rosół, kotlet z ziemniakami - dla mnie to smak niedzieli, domowego święta, coś co przechowuje się w pamięci na zawsze.
źródło: NKJP: Matylda Stanowska: Dziennik Polski, 2008-07-10
|
|
Jem tu zawsze to samo: gorącą, sypką kaszę gryczaną posypaną chrupkimi skwareczkami, kotlet z jajka na twardo, surówkę z selera i kefir lub pachnący kompot.
źródło: NKJP: Sonia Raduńska: Kartki z białego zeszytu, 2008
|
|
Każdy płat mięsa z osobna kładę na przezroczystej folii kuchennej, zakładam folię [...] i delikatnie rozbijam tłuczkiem na kotlety grubości 2-3 mm.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Dziczyzna, czyli jeleń, Gazeta Wyborcza, 1997-10-10
|
|
Jedliśmy rosół, po którym pływały złote oka i zielone listki pietruszki. Makaron był pozwijany i kruchy. Na drugie pani Helenka przyniosła półmisek z kotletami i ziemniakami, na których świeciły brązowe skwarki.
źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3,
m2
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
kotlet
|
kotlety
|
|
D. |
kotleta
|
kotletów
|
|
C. |
kotletowi
|
kotletom
|
|
B. |
kotlet
pot. kotleta
|
kotlety
|
|
N. |
kotletem
|
kotletami
|
|
Ms. |
kotlecie
|
kotletach
|
|
W. |
kotlecie
|
kotlety
|
|
-
fr.
côtelette
'kawałek mięsa z kością wycięty z okolic żeber'
CHRONOLOGIZACJA:
SL: kotlety
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 25.10.2024