kotlet

  • bite, mielone lub siekane, a następnie przyprawione mięso, czasami też jajka lub jarzyny uformowane w plaster lub mały placek, zwykle panierowane i usmażone na tłuszczu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • tradycyjny kotlet; kotlet barani, cielęcy, schabowy, wieprzowy, wołowy; sojowy; de volaille
    • kotlet z cielęciny, z drobiu, z indyka, z jagnięciny, z mielonej wołowiny, z piersi kurczaka, z polędwicy wołowej, z wołowiny; z jarzyn, z kartofli, z soi; z jajka; ze szpinaku
    • kotlet z kapustą, z ziemniakami; z jakimś sosem; z kością, z kostką
    • smak; cena; kawałek, porcja kotleta
    • schab na kotlety
    • bułka, kanapka z kotletem; półmisek, talerz z kotletami
    • kupić; przyrządzić, robić, smażyć, uformować; odgrzewać; przypalić; jeść, zjeść kotlety
    • nadawać się; rozbić coś (tłuczkiem); pokroić na kotlety
  • Bułkę namoczyć, odcisnąć, dodać posiekaną cebulę, mięso mielone, jogurt, musztardę i jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować 6 kotletów. Do środka każdego włożyć maślaną kulę i usmażyć na oleju.

    źródło: NKJP: Internet

    W domu gotuje rzadko, a kiedy trafi się wolna niedziela, na stół obowiązkowo wjeżdża rosół jego autorstwa. - Tę tradycję pamiętam jeszcze z domu dziadka: domowy makaron, długo przygotowywany rosół, kotlet z ziemniakami - dla mnie to smak niedzieli, domowego święta, coś co przechowuje się w pamięci na zawsze.

    źródło: NKJP: Matylda Stanowska: Dziennik Polski, 2008-07-10

    Jem tu zawsze to samo: gorącą, sypką kaszę gryczaną posypaną chrupkimi skwareczkami, kotlet z jajka na twardo, surówkę z selera i kefir lub pachnący kompot.

    źródło: NKJP: Sonia Raduńska: Kartki z białego zeszytu, 2008

    Każdy płat mięsa z osobna kładę na przezroczystej folii kuchennej, zakładam folię [...] i delikatnie rozbijam tłuczkiem na kotlety grubości 2-3 mm.

    źródło: NKJP: Kurt Scheller: Dziczyzna, czyli jeleń, Gazeta Wyborcza, 1997-10-10

    Jedliśmy rosół, po którym pływały złote oka i zielone listki
    pietruszki. Makaron był pozwijany i kruchy. Na drugie pani Helenka przyniosła półmisek z kotletami i ziemniakami, na których świeciły brązowe skwarki.

    źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3, m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kotlet
    kotlety
    D. kotleta
    kotletów
    C. kotletowi
    kotletom
    B. kotlet
    pot. kotleta
    kotlety
    N. kotletem
    kotletami
    Ms. kotlecie
    kotletach
    W. kotlecie
    kotlety
  • fr. côtelette 'kawałek mięsa z kością wycięty z okolic żeber'

CHRONOLOGIZACJA:
SL: kotlety
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 25.10.2024