wędzonka

  • spoż.  wędzony wyrób mięsny z jednego kawałka mięsa przerośniętego tłuszczem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • gotowana wędzonka; wędzonka krotoszyńska, lisiecka
    • wędzonka z kapustą
    • kiełbasy i wędzonki
    • kawałek; smak, zapach; produkcja wędzonki
    • barszcz biały, krupnik, żurek z wędzonką
    • fasolowa, krupnik, kwaśnica, żur na wędzonce
  • Rekordy powodzenia biją zadnie szynki z kością o wadze 6 – 6,5 kg. [...] Taka wędzonka musi mieć 1-, 2-centymetrową warstwę tłuszczu.

    źródło: NKJP: (kup): Syta Wielkanoc, Dziennik Łódzki, 2006-04-14

    W czym tkwi sekret idealnej grochówki? – W składnikach. Podstawa to wędzonka – zupę gotujemy na uwędzonym boczku, żeberkach albo łopatce.

    źródło: NKJP: (SZYG): Smak trzeba mieć we krwi, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2004-09-10

    Surowcem do produkcji wędzonki ostrzeszowskiej jest tylna szynka, dzielona wzdłuż na 4 części.

    źródło: NKJP: aGa: Kiełbasa ostrzeszowska, Czas Ostrzeszowski, 2006\31, 2006

    Najlepiej jadać wędzonki (szynki, polędwice, balerony itp.) bez skórki, a przynajmniej odcinać ją w miejscach pokrytych czarnym nalotem.

    źródło: NKJP: Nina Grella: Sztuka unikania, Dziennik Zachodni, 2003-02-07

    Jarosławskie zakłady są także dużym producentem wędzonek (ok. 16 proc. wpływów) oraz surowego mięsa wieprzowego (12 proc.).

    źródło: NKJP: Mięsem w bessę, Dziennik Polski, 1998-09-07

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. wędzonka
    wędzonki
    D. wędzonki
    wędzonek
    C. wędzonce
    wędzonkom
    B. wędzonkę
    wędzonki
    N. wędzonką
    wędzonkami
    Ms. wędzonce
    wędzonkach
    W. wędzonko
    wędzonki
  • Zob.  wędzić 

CHRONOLOGIZACJA:
XVI w., SPXVI
Na podstawie indeksu haseł.
Data ostatniej modyfikacji: 06.06.2016