-
1.
biol. jadalny grzyb o miseczkowatym kształcie kapelusza, w brunatnym, ciemnobrązowym lub czarnym kolorze, rosnący na próchniejących kłodach drzew, wykorzystywany w azjatyckiej kuchni i medycynie ludowej -
- częściej mun
-
[mung] lub [mųg]
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: grzyb
-
Zdecydowanie najbardziej smakowały mi sajgonki w Kinh Bac II. Zwłaszcza zachwycił mnie farsz - grzybki mung, sojowy makaron i mięsko. Wyrazisty, orientalny smak, którego niestety często brakowało w innych restauracjach.
źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Złamane nutką pikanterii, Gazeta Krakowska, 2002-09-08
W nocy z 21 na 22 stycznia zaczyna się Tet, czyli Nowy Rok, największe święto Wietnamczyków. Mama Andrzejka przygotuje na tę okazję tradycyjne ciasto ryżowe „banh chung”, ciastka z mąki ryżowej - „che lam” i makaron sojowy z grzybkami mung.
źródło: NKJP: Tet znaczy Nowy Rok, Dziennik Polski, 2004-01-17
Jednak od rana w X można zjeść choćby pyszne tosty z humusem (pastą z ciecierzycy) - chyba najlepszym w mieście. Później pojawia się sambar i zupa dnia (japońska z wodorostami, tajska z mlekiem kokosowym, polski krupnik, barszcz czy pyszny żur), warzywne zestawy z brązowym ryżem (szpinak z bakłażanem, szpinak z kiełkami czy sezamem, rozmaite warzywa z tamaryndowcem, goździkami lub znakomita mieszanka czarnej fasolki z grzybami mung...), pilawy z rozmaitych kasz.
źródło: NKJP: Agnieszka Kozak: Dziennik Polski, 2008-10-30
-
część mowy: rzeczownik
Inne uwagi
We wszystkich formach ta sama postać fleksyjna
-
może wietn. (cánh) mŏng '(cienkie) skrzydła'
Pochodzenie nazwy na podstawie artykułu Łukasza Łuczaja "Uszak bzowy, mung czy mun?" (2015)