melasa
-
spoż. ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop powstający jako produkt uboczny przy wyrobie cukru, stosowany jako dodatek do pasz, a także w przemyśle spożywczym
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
hiperonimy: syrop
-
- melasa buraczana, trzcinowa
- cukier i melasa, miód i melasa, zboże i melasa, ziemniaki i melasa
- fermentacja; sprzedaż melasy
- lepki, słodki jak melasa
- z dodatkiem melasy
-
[...] wyciskaliśmy buraczaną papkę i z tej mdłej słodkawej wody uzyskiwaliśmy po długim gotowaniu brązową lepką melasę, którą można było słodzić kawę.
źródło: NKJP: Stanisław Berenda-Czajkowski: Dni grozy i łez, 2001
[...] rośliny te można zakisić tylko po zastosowaniu konserwantów, dodaniu 3-4% melasy lub innych pasz zawierających cukier [...].
źródło: NKJP: Internet
Melasa była przeznaczona dla fabryki sztucznego miodu, pozostającej pod nadzorem niemieckim.
źródło: NKJP: Bohdan Czeszko: Pokolenie, 1951
Oprócz cukrów w melasie występują znaczące ilości niezbędnych mikroelementów, takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo.
źródło: NKJP: ELKA: Zdrowszy cukier, Gazeta Poznańska, 2004-11-15
Kromka razowego chleba (prawdziwego, a nie przyciemnianego melasą!) zawiera aż 5 g błonnika.
źródło: NKJP: Nina Grella: Magiczny błonnik, Dziennik Zachodni, 2001-04-27
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. melasa
melasy
D. melasy
melas
C. melasie
melasom
B. melasę
melasy
N. melasą
melasami
Ms. melasie
melasach
W. melaso
melasy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. mélasse
z łac. śred. *mellacea 'syrop będący produktem ubocznym przy wyrobie cukru z trzciny cukrowej'
Za wcześniejsze melas (1861, SJPWil).