melasa

  • spoż.  ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop powstający jako produkt uboczny przy wyrobie cukru, stosowany jako dodatek do pasz, a także w przemyśle spożywczym
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • hiperonimy:  syrop
    • melasa buraczana, trzcinowa
    • cukier i melasa, miód i melasa, zboże i melasa, ziemniaki i melasa
    • fermentacja; sprzedaż melasy
    • lepki, słodki jak melasa
    • z dodatkiem melasy
  • [...] wyciskaliśmy buraczaną papkę i z tej mdłej słodkawej wody uzyskiwaliśmy po długim gotowaniu brązową lepką melasę, którą można było słodzić kawę.

    źródło: NKJP: Stanisław Berenda-Czajkowski: Dni grozy i łez, 2001

    [...] rośliny te można zakisić tylko po zastosowaniu konserwantów, dodaniu 3-4% melasy lub innych pasz zawierających cukier [...].

    źródło: NKJP: Internet

    Melasa była przeznaczona dla fabryki sztucznego miodu, pozostającej pod nadzorem niemieckim.

    źródło: NKJP: Bohdan Czeszko: Pokolenie, 1951

    Oprócz cukrów w melasie występują znaczące ilości niezbędnych mikroelementów, takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo.

    źródło: NKJP: ELKA: Zdrowszy cukier, Gazeta Poznańska, 2004-11-15

    Kromka razowego chleba (prawdziwego, a nie przyciemnianego melasą!) zawiera aż 5 g błonnika.

    źródło: NKJP: Nina Grella: Magiczny błonnik, Dziennik Zachodni, 2001-04-27

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. melasa
    melasy
    D. melasy
    melas
    C. melasie
    melasom
    B. melasę
    melasy
    N. melasą
    melasami
    Ms. melasie
    melasach
    W. melaso
    melasy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. mélasse

    z łac. śred. *mellacea 'syrop będący produktem ubocznym przy wyrobie cukru z trzciny cukrowej'

CHRONOLOGIZACJA:
1902, SJPWar
Za wcześniejsze melas (1861, SJPWil).
Data ostatniej modyfikacji: 02.02.2016