fruktoza
-
chem. związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, występujący w miodzie i owocach, który można używać do słodzenia napojów i pokarmu
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: cukier
cukrowiec
sacharyd
węglowodan
-
- fruktoza w owocach, w miodzie; w diecie, w pożywieniu
- glukoza i fruktoza, sacharoza i fruktoza
- ilość, poziom, stężenie, zawartość fruktozy
- słodzony fruktozą
-
W diecie „dobrej dla serca” ograniczeniu podlegają cukry szybko się wchłaniające: sacharoza, czyli cukier buraczany i fruktoza.
źródło: NKJP: (DD): Dieta dla serca, Dziennik Polski, 2005-10-06
Cukry zawarte w miodzie, glukoza i fruktoza, nie dość, że są łatwo przyswajalne, to korzystnie wpływają na przemianę materii, i dlatego osoby, które dbają o linię, powinny zastępować zwykły cukier miodem.
źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Miód dobry nie tylko na serce, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-03-03
[...] pomarańcze, cytryny, grejpfruty i ananasy [...] są szybko trawione i szybko uwalniają naturalny cukier – fruktozę.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Ulga dla żołądka, Trybuna Śląska, 2004-11-27
[...] produkty słodzone fruktozą są mniej kaloryczne; aby produkt był tak samo słodki, fruktozy trzeba wziąć mniej.
źródło: NKJP: (JJ): Fruktoza jest dla naszego organizmu lepsza niż sacharoza czy glukoza. Więcej cukru w cukrze, Dziennik Łódzki, 2002-01-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. fruktoza
fruktozy
D. fruktozy
fruktoz
C. fruktozie
fruktozom
B. fruktozę
fruktozy
N. fruktozą
fruktozami
Ms. fruktozie
fruktozach
W. fruktozo
fruktozy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang. fructose
fr. fructose
niem. Fructose
z łac. fructus 'owoc'