fruktoza

  • chem.  związek chemiczny należący do grupy węglowodanów, występujący w miodzie i owocach, który można używać do słodzenia napojów i pokarmu
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • fruktoza w owocach, w miodzie; w diecie, w pożywieniu
    • glukoza i fruktoza, sacharoza i fruktoza
    • ilość, poziom, stężenie, zawartość fruktozy
    • słodzony fruktozą
  • W diecie „dobrej dla serca” ograniczeniu podlegają cukry szybko się wchłaniające: sacharoza, czyli cukier buraczany i fruktoza.

    źródło: NKJP: (DD): Dieta dla serca, Dziennik Polski, 2005-10-06

    Cukry zawarte w miodzie, glukoza i fruktoza, nie dość, że są łatwo przyswajalne, to korzystnie wpływają na przemianę materii, i dlatego osoby, które dbają o linię, powinny zastępować zwykły cukier miodem.

    źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Miód dobry nie tylko na serce, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-03-03

    [...] pomarańcze, cytryny, grejpfruty i ananasy [...] są szybko trawione i szybko uwalniają naturalny cukier – fruktozę.

    źródło: NKJP: Agata Markowicz: Ulga dla żołądka, Trybuna Śląska, 2004-11-27

    [...] produkty słodzone fruktozą są mniej kaloryczne; aby produkt był tak samo słodki, fruktozy trzeba wziąć mniej.

    źródło: NKJP: (JJ): Fruktoza jest dla naszego organizmu lepsza niż sacharoza czy glukoza. Więcej cukru w cukrze, Dziennik Łódzki, 2002-01-05

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. fruktoza
    fruktozy
    D. fruktozy
    fruktoz
    C. fruktozie
    fruktozom
    B. fruktozę
    fruktozy
    N. fruktozą
    fruktozami
    Ms. fruktozie
    fruktozach
    W. fruktozo
    fruktozy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. fructose

    fr. fructose

    niem. Fructose

    z łac. fructus 'owoc'

CHRONOLOGIZACJA:
1930, Acta Biologiae Experimentalis, Tom 5, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 15.02.2017