panierka

  • jajko zmieszane z mąką lub bułką tartą, stosowane do obtaczania mięs, ryb lub jarzyn przed ich smażeniem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  panier
    • złocista; chrupiąca panierka
    • karp, kotlet, kurczak, ryba, schabowy, ser żółty w panierce
    • obtoczyć; piec, smażyć, usmażyć coś w panierce
  • Rozpuścić połowę masła i pędzelkiem posmarować nim nóżki, obtoczyć w bułce tartej, przycisnąć oburącz, żeby panierka dobrze przywarła, i na małym ogniu obsmażyć w reszcie masła, po 5 min każdą z czterech stron.

    źródło: NKJP: Hanna Orzechowska: Podroby inaczej, Gazeta Wyborcza, 1997-10-24

    Choć karpia można przyrządzić na sto sposobów, najlepszy jest ten smażony w panierce.

    źródło: NKJP: Adrian Czarnota: Karp niczego się nie boi, Nowiny Raciborskie, 2008-12-23

    Nie lubię grubych panierek i zawiesistych sosów.

    źródło: NKJP: Adam Suska: Ambasador sportu, Dziennik Bałtycki, 1999-12-24

    [...] skrzydełka, kurczaki, a nawet ryby w panierkach są dość smaczne i trzeba przyznać, że przygotowywane w higienicznych warunkach [...].

    źródło: NKJP: Paweł Walewski: Talerz polski, Polityka, 2000-12-16

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. panierka
    panierki
    D. panierki
    panierek
    C. panierce
    panierkom
    B. panierkę
    panierki
    N. panierką
    panierkami
    Ms. panierce
    panierkach
    W. panierko
    panierki
  • niem. panieren 'panierować'

CHRONOLOGIZACJA:
2001, Wawrz250
Data ostatniej modyfikacji: 13.02.2016