panierka
-
jajko zmieszane z mąką lub bułką tartą, stosowane do obtaczania mięs, ryb lub jarzyn przed ich smażeniem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: panier
-
- złocista; chrupiąca panierka
- karp, kotlet, kurczak, ryba, schabowy, ser żółty w panierce
- obtoczyć; piec, smażyć, usmażyć coś w panierce
-
Rozpuścić połowę masła i pędzelkiem posmarować nim nóżki, obtoczyć w bułce tartej, przycisnąć oburącz, żeby panierka dobrze przywarła, i na małym ogniu obsmażyć w reszcie masła, po 5 min każdą z czterech stron.
źródło: NKJP: Hanna Orzechowska: Podroby inaczej, Gazeta Wyborcza, 1997-10-24
Choć karpia można przyrządzić na sto sposobów, najlepszy jest ten smażony w panierce.
źródło: NKJP: Adrian Czarnota: Karp niczego się nie boi, Nowiny Raciborskie, 2008-12-23
Nie lubię grubych panierek i zawiesistych sosów.
źródło: NKJP: Adam Suska: Ambasador sportu, Dziennik Bałtycki, 1999-12-24
[...] skrzydełka, kurczaki, a nawet ryby w panierkach są dość smaczne i trzeba przyznać, że przygotowywane w higienicznych warunkach [...].
źródło: NKJP: Paweł Walewski: Talerz polski, Polityka, 2000-12-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. panierka
panierki
D. panierki
panierek
C. panierce
panierkom
B. panierkę
panierki
N. panierką
panierkami
Ms. panierce
panierkach
W. panierko
panierki
-
niem. panieren 'panierować'