-
2.
jadalny grzyb o kapeluszu pokrytym brązową lub żółtą, lepką skórką -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Owocniki wykształcają się od lipca do października. Inne nazwy to: maślacz, ślimak, pępek i sośniak.
źródło: NKJP: Leśne grzyba podchody, Dziennik Zachodni, 2001-08-18
W zagajnikach: koźlaki, maślacze i kurki.
źródło: Internet: parafia-lutowiska.webd.pl
[...] grzyby oczyścić z piasku (z maślaczy zdjąć śliską skórkę), opłukać, poszatkować, dodać cebulę krajaną, zalać wodą i ugotować powoli pod przykryciem;
źródło: Internet: wordnet.pl/kuchnia_pliki
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. maślacz
maślacze
D. maślacza
maślaczów
maślaczy
C. maślaczowi
maślaczom
B. maślacza
maślacz
maślacze
N. maślaczem
maślaczami
Ms. maślaczu
maślaczach
W. maślaczu
maślacze
-
Zob. masło; nazwa motywowana śluzowatą powierzchnią kapelusza grzyba