chrząstkowaty
-
pod względem twardości i elastyczności przypominający chrząstkę
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Owocniki pojawiają się w skupieniach, są chrząstkowate, bez smaku i zapachu (jadalne nawet surowe), górą wypukłe i pokryte delikatnym meszkiem, dołem (obszar zarodnikonośny) wklęsłe, gładkie i pofałdowane.
źródło: NKJP: Wiktor Pawłowski: Świąteczne grzybobranie, Wiedza i Życie, 1997
Kapelusz Twardówki anyżkowej dorasta do 8 cm średnicy. Jest sprężysty, dość cienki, chrząstkowaty. Na powierzchni raczej nagi, delikatnie pomarszczony.
źródło: NKJP: smacznapyza.blogspot.com
Jest prawie pozbawiony smaku, jednakże spożywany jest dla swego chrząstkowatego waloru kulinarnego.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. chrząstkowaty
chrząstkowaty
chrząstkowaty
chrząstkowate
chrząstkowata
D. chrząstkowatego
chrząstkowatego
chrząstkowatego
chrząstkowatego
chrząstkowatej
C. chrząstkowatemu
chrząstkowatemu
chrząstkowatemu
chrząstkowatemu
chrząstkowatej
B. chrząstkowatego
chrząstkowatego
chrząstkowaty
chrząstkowate
chrząstkowatą
N. chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatą
Ms. chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatej
W. chrząstkowaty
chrząstkowaty
chrząstkowaty
chrząstkowate
chrząstkowata
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. chrząstkowaci
chrząstkowaci
chrząstkowate
chrząstkowate
D. chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowatych
C. chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
chrząstkowatym
B. chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowate
N. chrząstkowatymi
chrząstkowatymi
chrząstkowatymi
chrząstkowatymi
Ms. chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowatych
chrząstkowatych
W. chrząstkowaci
chrząstkowaci
chrząstkowate
chrząstkowate
-