kuchnia molekularna

  • kulin.  sposób przygotowywania potraw wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania, w celu otrzymania nietypowych połączeń składników oryginalnymi metodami
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • przepis, składnik kuchni molekularnej
  • – Ania przygotowała „Różaną wyspę” – danie z dodatkiem płatków róż, w którym wykorzystała elementy popularnej ostatnio kuchni molekularnej [...]. Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną. Dzięki temu mogła podać sos w formie lejących się łezek otoczonych błoną.

    źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28

    Fusion się przebija, a zapewne już wkrótce może jej zagrozić kuchnia molekularna, od kilku lat robiąca zawrotną karierę na zachodzie Europy. Kremy preparowane w ciekłym azocie, gorące żele, smażenie w wodzie, składniki poddawane działaniu próżni, musy z parmezanu i tym podobne niezwykłości.

    źródło: NKJP: Piotr Sarzyński: Sushi z kaszą, Polityka, 2009

    Trzeba przygotować arbuzy, papryczki chilli, sól, pieprz, białe wino, likier arbuzowy i szampan. Składniki zagotować, przecedzić przez sitko. Podawać na zimno z miętowym kawiorem lub sferą (składnik kuchni molekularnej).

    źródło: NKJP: Marian Satała: Chłodnik z arbuza wygrał festiwal, Gazeta Krakowska, 2008-05-26

    Inną opcją do wyboru jest zaserwowanie w niedzielę lodów o smaku jajecznicy. Takie cuda są możliwe, jeśli poznamy przepisy kuchni molekularnej.

    źródło: Internet: dziennikzachodni.pl

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  kuchnia ,  molekularna 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 18.11.2015