żelek

żelka

  • sprężysty jak guma cukierek występujący w różnych kolorach i kształtach, wytwarzany przy użyciu żelatyny lub innej substancji powodującej tężenie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • czarne, kolorowe; gumowe; nowe żelki
    • cukierki i żelki
    • ochota na żelki
    • jeść; lubić żelki
  • Opakowanie żelków jest za bardzo klasyczne - złote, z jednym żółtym misiem na przodzie. [...] Żelki mają postać małych, różnokolorowych miśków, które nie zawsze są dobrze uformowane. Żelki są twarde, ale przez to wolniej się rozpływają w ustach. Smakują dość dobrze.

    źródło: NKJP: Katarzyna Pachelska: Smakołyki z żelatyny, Dziennik Zachodni, 2005-02-17

    Nie żaden chips czy lizak, to właśnie żelek. Po takim właśnie żelku czujesz, że jest weselej. Miękki, smaczny, kolorowy [...].

    źródło: NKJP: Internet

    Dzięki radom policjanta z Siedlec udało się uratować półtoraroczne dziecko, które przed sklepem w Skórcu zadławiło się żelkiem.

    źródło: (mac/kdj): Dziecko zadławiło się żelkiem. Kierowca pomógł matce, policjant ratował przez telefon, 2014-01-29 (www.tvn24.pl)

    Sprzedaż cukierków spadła już w Polsce o cztery procent. W zeszłym roku kupiliśmy ich 30 mln kg i wydaliśmy na nie 640 mln zł. Sprzedaż żelków wzrosła w zeszłym roku o 30 proc.

    źródło: NKJP: Monika Tutak: Mamy smak na żelki i czekoladę, Super Express, 2006

    W ostatnich tygodniach na cenzurowanym znalazły się również żelki i guma Mamba. Oba produkty zawierają na opakowaniu informację, iż do ich produkcji użyto żelatyny.

    źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: BSE ma wielkie oczy, Dziennik Bałtycki, 2001-02-08

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2, m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. żelek
    żelki
    D. żelka
    żelków
    C. żelkowi
    żelkom
    B. żelka
    żelek
    żelki
    N. żelkiem
    żelkami
    Ms. żelku
    żelkach
    W. żelku
    żelki

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • Od:  żel 

CHRONOLOGIZACJA:
1992, NSP
Data ostatniej modyfikacji: 11.02.2017