gluten

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

2. w żelatynie

  • 2.

    chem.  pęczniejąca w zimnej wodzie masa, powstała w wyniku działania wrzącej wody na kolagen i stanowiąca najważniejszy składnik klejów zwierzęcych i żelatyny
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • synonimy:  glutyna
  • Podczas przemywania ciasta pszennego wodą następuje oddzielenie skrobi, części otrąbiastych i związków rozpuszczalnych od wilgotnej, ciągliwej masy — glutenu.

    źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. gluten
    gluteny
    D. glutenu
    glutenów
    C. glutenowi
    glutenom
    B. gluten
    gluteny
    N. glutenem
    glutenami
    Ms. glutenie
    glutenach
    W. glutenie
    gluteny

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang.

    fr.

    niem.

    z łac. glūten 'klej'