-
2.
chem. pęczniejąca w zimnej wodzie masa, powstała w wyniku działania wrzącej wody na kolagen i stanowiąca najważniejszy składnik klejów zwierzęcych i żelatyny -
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
synonimy: glutyna
-
Podczas przemywania ciasta pszennego wodą następuje oddzielenie skrobi, części otrąbiastych i związków rozpuszczalnych od wilgotnej, ciągliwej masy — glutenu.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gluten
gluteny
D. glutenu
glutenów
C. glutenowi
glutenom
B. gluten
gluteny
N. glutenem
glutenami
Ms. glutenie
glutenach
W. glutenie
gluteny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang.
fr.
niem.
z łac. glūten 'klej'