glutyna
-
chem. masa, która pęcznieje w zimnej wodzie, a w połączeniu z wrzącą wodą tworzy roztwór zastygający w postaci galarety i stanowi najważniejszy składnik klejów zwierzęcych i żelatyny
-
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
synonimy: gluten
-
Jest specjalnym klejem o niskiej jakości na bazie glutyny, w formie galarety, o średnim czasie schnięcia otwartego, bardzo dobrze rozkładającym się na płaszczyźnie [...].
źródło: Internet: kleje-poligrafia.com.pl/opis produktu
Żelatyna wieprzowa zawiera w swoim składzie glutynę oraz domieszki.
źródło: Internet: ciam.pl/skladnik-zelatyna-wieprzowa
O ile warstwa farby nie jest zbyt gruba i dobrze związana z zaprawą, a także jeżeli glutyna w zaprawie nie przechodziła procesów pleśniowych, a więc jest dobrze związana z deską, można wykorzystać odwrotne przegięcie do trwałego wyrównania powierzchni obrazu.
źródło: Rudolf Kozłowski: Prostowanie spaczonych podobrazi drewnianych za pomocą zabiegów chemicznych i mechanicznych, Ochrona Zabytków, nr 13/1-4 (48-51), 1960 (bazhum.muzhp.pl)
Na skutek obniżenia temperatury glutyna zastyga w postaci galarety, co jest wykorzystywane np. w produkcji salcesonów, galaretek mięsnych itp.
źródło: Internet: zapytajtrenera.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. glutyna
glutyny
D. glutyny
glutyn
C. glutynie
glutynom
B. glutynę
glutyny
N. glutyną
glutynami
Ms. glutynie
glutynach
W. glutyno
glutyny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
internac.
ang. glutin
fr. glutine
z łac. glūten 'klej'