-
1.
aromatyczny miód pitny o cierpkim smaku -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: miód pitny
-
Zresztą dębniak to coś więcej niż jeden rodzaj szlachetnego napoju. Dębniakami zwano wszystkie wystałe, wytrawne miody, tak jak popielami nazywano wszystkie stare wina.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało, 2008
Mieliśmy jedyną, niepowtarzalną szansę - zastrzec dla siebie [...] kilka rodzajów miodu: dębniak, wiśniak, dereniak, maliniak.
źródło: NKJP: Wino północy, Dziennik Polski, 2003-11-28
Zaczęto [...] zapominać o słynnych miodach staropolskich - kapucyńskim i dębniaku, syconych w miodosytniach według specjalnych receptur, aby były dobrze uwarzone, wystałe i klarowne oraz w miarę przyprawione korzeniami.
źródło: Internet: poslaniec.co
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dębniak
dębniaki
D. dębniaka
dębniaków
C. dębniakowi
dębniakom
B. dębniak
dębniaki
N. dębniakiem
dębniakami
Ms. dębniaku
dębniakach
W. dębniaku
dębniaki
Inne uwagi
Spotykana forma D. lp dębniaku
-