-
1.
kotlet z bitego, panierowanego i usmażonego na tłuszczu mięsa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: kotlet
-
- sznycel cielęcy, wieprzowy
- usmażyć sznycel
-
Serwujemy im krem z borowików, sznycel z indyka w sosie pieczarkowym z makaronem, sos z bazylią i czosnkiem, warzywa gotowane i polską babkę piaskową na deser.
źródło: NKJP: Dariusz Piekarczyk: Chelsea z Biełgorodu, Dziennik Łódzki, 2005-10-25
Gotowego sznycla skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z masłem.
źródło: NKJP: Agnieszka Szpila: Co zjeść, gdzie i za ile w stolicy województwa, Trybuna Śląska, 2002-07-27
Leniwi kucharze wolą smażyć sznycle w oleju od frytek [...].
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Cielęcina z patelni, czyli sznycle i eskalopki, Gazeta Wyborcza, 1998-10-23
[...] kelnerka podaje gościom sznycle z kartofelkami i kawę ze śmietanką.
źródło: NKJP: Barbara Szczepuła: Gryzienie granitu, Dziennik Bałtycki, 2000-07-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sznycel
sznycle
D. sznycla
sznycli
rzadziej sznyclów
C. sznyclowi
sznyclom
B. sznycel
pot. sznycla
sznycle
N. sznyclem
sznyclami
Ms. sznyclu
sznyclach
W. sznyclu
sznycle
-
niem. Schnitzel