kołdun

  • kulin.  niewielki pieróg nadziewany siekanym mięsem, podawany w rosole, barszczu lub jako osobne danie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  pieróg
    • litewskie kołduny
    • barszcz, bulion, rosół z kołdunami
  • Do kołdunów, których wniesiono trzy półmiski, dobrodziej wyjął z piwniczki swojej roboty nalewkę ziołową, ze starych recept jeszcze z pogańskich czasów.

    źródło: NKJP: Tadeusz Konwicki: Bohiń, 1987

    Wiele przysmaków kuchni rosyjskiej asymilowaliśmy już dawno temu, jak np. kołduny, które zresztą przynależą także do kuchni litewskiej, zupę rybną, różne farsze itd.

    źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994

    Na stole pojawią się między innymi kołduny w rosole, pieczeń i wiele innych smakołyków.

    źródło: NKJP: Beata Zalot: Biała dama gratis, Tygodnik Podhalański, nr 52, 1996

    Była to praca szalenie odpowiedzialna, bo ciasto nie miało prawa rozkleić się ani rozlecieć podczas dość intensywnego gotowania - albowiem istotą kołduna jest, że pływając w rosole sam w swym wnętrzu zawiera superrosół, który dopiero ściśnięty zębami tryska boskim gorącym strumieniem na podniebienie.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: 138 kołdunów na tafli zwierciadła, Gazeta Wyborcza, 1995-09-01

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kołdun
    kołduny
    D. kołduna
    kołdunów
    C. kołdunowi
    kołdunom
    B. kołdun
    kołduny
    N. kołdunem
    kołdunami
    Ms. kołdunie
    kołdunach
    W. kołdunie
    kołduny

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • litew. koldūnai (l. mn.) 'pierożki nadziewane miesem i łojem, podawane w rosole'

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 12.05.2017