kołdun
-
kulin. niewielki pieróg nadziewany siekanym mięsem, podawany w rosole, barszczu lub jako osobne danie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: pieróg
-
- litewskie kołduny
- barszcz, bulion, rosół z kołdunami
-
Do kołdunów, których wniesiono trzy półmiski, dobrodziej wyjął z piwniczki swojej roboty nalewkę ziołową, ze starych recept jeszcze z pogańskich czasów.
źródło: NKJP: Tadeusz Konwicki: Bohiń, 1987
Wiele przysmaków kuchni rosyjskiej asymilowaliśmy już dawno temu, jak np. kołduny, które zresztą przynależą także do kuchni litewskiej, zupę rybną, różne farsze itd.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
Na stole pojawią się między innymi kołduny w rosole, pieczeń i wiele innych smakołyków.
źródło: NKJP: Beata Zalot: Biała dama gratis, Tygodnik Podhalański, nr 52, 1996
Była to praca szalenie odpowiedzialna, bo ciasto nie miało prawa rozkleić się ani rozlecieć podczas dość intensywnego gotowania - albowiem istotą kołduna jest, że pływając w rosole sam w swym wnętrzu zawiera superrosół, który dopiero ściśnięty zębami tryska boskim gorącym strumieniem na podniebienie.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: 138 kołdunów na tafli zwierciadła, Gazeta Wyborcza, 1995-09-01
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kołdun
kołduny
D. kołduna
kołdunów
C. kołdunowi
kołdunom
B. kołdun
kołduny
N. kołdunem
kołdunami
Ms. kołdunie
kołdunach
W. kołdunie
kołduny
Inne uwagi
Zwykle lm
-
litew. koldūnai (l. mn.) 'pierożki nadziewane miesem i łojem, podawane w rosole'