gulasz angielski

  • kulin.  mielonka wieprzowa sprzedawana w puszkach, którą można podawać pokrojoną w plasterki jako dodatek do kanapki
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • - Do USA wysyłaliśmy głównie szynkę i gulasz angielski - mówił prezes Tormięsu Andrzej Wachnik. - Rywalizowaliśmy o ten rynek z Duńczykami, sprzedawaliśmy niemal po równo.

    źródło: NKJP: Anna Plaskacz: Opłaty wyrównawcze, Gazeta Wyborcza, 1994-06-30

    W Siemianowicach Śl. w jednym ze sklepów przy ul. Niepodległości na półkach leżą konserwy, potrawy w słoikach — golonka, tuńczyk, mielonka wołowa, gulasz angielski, pasztety, konserwa tyrolska. Powinny być przechowywane w temperaturze 0-18 st. C, tymczasem w sklepie jest znacznie cieplej.

    źródło: NKJP: Edyta Banasik - Kosowska: Jogurt słońcem podgrzewany, Dziennik Zachodni, 2002-06-20

    - Wiemy już, że jedna konserwa przypadnie na jedną osobę. Większe puszki będą wydawane rodzinom co najmniej trzyoosobowym (gulasz angielski o wadze 850 g), a pasztet rodzinom czteroosobowym (380 g). Rodzinom dwuosobowym przypadnie mielonka i konserwa tyrolska (po 300 g).

    źródło: NKJP: Robert Radczak: Dają po puszce, Gazeta Wrocławska, 2003-11-06

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  gulasz ,  angielski 
Data ostatniej modyfikacji: 08.02.2018