-
kulin.
hiszpańska zupa z warzyw zagęszczana kawałkami chleba, podawana na zimno
-
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
|
Oziębione gazpacho przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i zmiksować.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Chłodniki z różnych stron świata, Trybuna Śląska, 2002-07-05
|
|
Świetny na upały jest też hiszpański chłodnik gazpacho przyrządzany z pomidorów oraz bułgarski chłodnik, który przygotowuje się na bazie jogurtu, ogórków i czosnku.
źródło: NKJP: Tomasz Wosk: Schudłem 5 ton, Sztafeta, 2006
|
|
Były oczywiście i zupy: krem z soczewicy ze śmietaną [...] i - jak to przystało w upały - gazpacho [...].
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: ŻuŻu pieści podniebienie, Polityka, 2007-06-30
|
|
Dziewczęta z VIa z wychowawczynią Ewą Wojciechowską przygotowywały potrawy hiszpańskie. - Zrobiłyśmy tortillę, sałatkę hiszpańską, gaspacho (odpowiednik naszego chłodnika), które podaje się z lodem [...].
źródło: NKJP: cir: Europejskie smakołyki, Gazeta Krakowska, 2002-05-16
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
n2
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
D. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
C. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
B. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
N. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
Ms. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
W. |
gazpacho
|
gazpacho
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1890,
Przegląd powszechny, Tomy 28-29, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 28.07.2017