kruszonka
-
grudki masy przyrządzonej z masła, mąki i cukru, którymi posypuje się ciasto przed upieczeniem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ciasto, placek z kruszonką
-
Wierzch placka pokrywały wiśnie i kruszonka, a całość tworzyła niezapomnianą kompozycję woni i smaków.
źródło: NKJP: Ciastka, Dziennik Polski, 2002-03-30
Do degustacji już przygotowano kaszubskie miody, polewki, chleb wiejski i kuch, czyli drożdżowe ciasto z ogromną ilością kruszonki.
źródło: NKJP: (mok): Wielki Jarmark na Witominie, Dziennik Bałtycki, 2005-03-20
Podała - dokładnie tak, jak się spodziewał - placek z rabarbarem i kruszonką, bardzo dobry, nie za słodki, pięknie wyrośnięty, i dobrą kawę ze śmietanką.
źródło: NKJP: Małgorzata Musierowicz: Dziecko piątku, 1993
Ciasto pokrywa pierzynka kruszonki z masła i czekolady.
źródło: NKJP: (KAP): Nowości na półkach, Dziennik Zachodni, 2005-02-03
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kruszonka
kruszonki
D. kruszonki
kruszonek
C. kruszonce
kruszonkom
B. kruszonkę
kruszonki
N. kruszonką
kruszonkami
Ms. kruszonce
kruszonkach
W. kruszonko
kruszonki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. kruszyć