kruszonka

  • grudki masy przyrządzonej z masła, mąki i cukru, którymi posypuje się ciasto przed upieczeniem
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • ciasto, placek z kruszonką
  • Wierzch placka pokrywały wiśnie i kruszonka, a całość tworzyła niezapomnianą kompozycję woni i smaków.

    źródło: NKJP: Ciastka, Dziennik Polski, 2002-03-30

    Do degustacji już przygotowano kaszubskie miody, polewki, chleb wiejski i kuch, czyli drożdżowe ciasto z ogromną ilością kruszonki.

    źródło: NKJP: (mok): Wielki Jarmark na Witominie, Dziennik Bałtycki, 2005-03-20

    Podała - dokładnie tak, jak się spodziewał - placek z rabarbarem i kruszonką, bardzo dobry, nie za słodki, pięknie wyrośnięty, i dobrą kawę ze śmietanką.

    źródło: NKJP: Małgorzata Musierowicz: Dziecko piątku, 1993

    Ciasto pokrywa pierzynka kruszonki z masła i czekolady.

    źródło: NKJP: (KAP): Nowości na półkach, Dziennik Zachodni, 2005-02-03

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kruszonka
    kruszonki
    D. kruszonki
    kruszonek
    C. kruszonce
    kruszonkom
    B. kruszonkę
    kruszonki
    N. kruszonką
    kruszonkami
    Ms. kruszonce
    kruszonkach
    W. kruszonko
    kruszonki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Zob. kruszyć

CHRONOLOGIZACJA:
1953, SJPDor
Data ostatniej modyfikacji: 03.01.2018