amerykan

  • kulin.  ciastko z lukrem pieczone z dodatkiem amoniaku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Wcinam amerykana i siedzę w pracy na gg i forum i piszę seski z moim robaczkiem.

    źródło: NKJP: Internet

    [...] to tak jak ja, uzależniłam się od amerykana - pychota.

    źródło: NKJP: Internet

    Natomiast pamiętam świetne amerykany (te z kolei na Pomorzu Toruńskim funkcjonowały w wersji żeńskiej, jako „amerykanki” ) - duże, płaskie, podpiekane od spodu, okrągłe, grubo lukrowane biszkopty.

    źródło: NKJP: Mieczysław Karczewski: Listy od czytelników, Gazeta Wyborcza, 1994-05-20

    Wśród składników obu przepisów występuje amoniak. On pod wpływem temperatury przy pieczeniu wytwarza dwutlenek węgla (ciekawe, kiedy
    tego zabronią albo obejmą kwotami rocznymi na amerykany). Ten proces nadaje ciastkom puszystość.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. amerykan
    amerykany
    D. amerykana
    amerykanów
    C. amerykanowi
    amerykanom
    B. amerykana
    amerykany
    N. amerykanem
    amerykanami
    Ms. amerykanie
    amerykanach
    W. amerykanie
    amerykany
  • Od:  Ameryka 

CHRONOLOGIZACJA:
1936, Wawrz250
Data ostatniej modyfikacji: 20.05.2018