ktoś syci miód

  • spoż.  ktoś przerabia miód pszczeli na miód pitny
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    czynności związane z przyrządzaniem jedzenia

  • Wiecie może jak długo trwa fermentacja miodu, albo lepiej, może ktoś sam sycił miód.

    źródło: NKJP: Internet

    Tradycyjnie odradzano w upały sycenia miodów i warzenia piwa. Podwyższona temperatura fermentacji psuła bowiem smak i barwę tych napitków.

    źródło: NKJP: Kanikuła albo Psia Gwiazda, Dziennik Polski, 2001-08-04

    Jednak sycony miód, który cieszył się dużą renomą, pijano rzadko, najczęściej przy okazji wielkich uroczystości, takich jak wesele, był bowiem produktem luksusowym i kosztownym.

    źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych : praca zbiorowa, 2004

  • typ frazy: fraza czasownikowa

    ndk, npch; odmienny: sycić, miód
    Używane najczęściej ger i imb
Data ostatniej modyfikacji: 09.10.2018