łosina

  • mięso z łosia
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mięso
  • Dziczyzna ma wysokie walory smakowe, tym bardziej tak nieznane mięso, jakim jest mięso z łosia, może przysparzać trudności w jego przyrządzaniu. Łosina to bardzo chude i suche mięso.

    źródło: Internet: Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków (przyslijprzepis.pl)

    Od epoki kamiennej ludzie polowali na łosie dla mięsa i skór, a z poroża wyrabiali narzędzia i ozdoby. Mięso z łosia nazywane jest łosiną.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. łosina
    łosiny
    D. łosiny
    łosin
    C. łosinie
    łosinom
    B. łosinę
    łosiny
    N. łosiną
    łosinami
    Ms. łosinie
    łosinach
    W. łosino
    łosiny
  • Zob. łoś 1b

CHRONOLOGIZACJA:
1721, Kart XVII-XVIII
Data ostatniej modyfikacji: 27.08.2019