ciapata

chapati

  • kulin.  pszenny placek popularny w kuchni indyjskiej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  placek
  • Je się to, co jest. Na śniadanie jajko, ciapaty, czyli placki z mąki i wody rzucane na rozgrzane kamienie. Ryż z warzywami i sosem.

    źródło: NKJP: Robert Domżał: Ojciec Marian Żelazek Wśród Adibasów i trędowatych, Gazeta Poznańska, 2002-08-09

    [...] kucharze indyjscy pieką ciapaty, parzą herbatę z mlekiem, budują piece tanduri, z których wyciąga się prażone kawałki kurczaka i ryby.

    źródło: NKJP: Krzysztof Mroziewicz: Masala Power, Polityka, 2005-09-10

    [...] u miejscowego nauczyciela wypiliśmy herbatę, poczęstowano nas też ciapatami i morelami.

    źródło: NKJP: Wanda Rutkiewicz: Na jednej linie, 2010

    Mamy chorizo, pomidory, ciapatę. Staramy się jeść codziennie owoce, na razie to brzoskwinie i tu jakoś dziwnie, nawet twarde są słodkie, soczyste i dojrzałe.

    źródło: Internet: caminodesantiago.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. ciapata
    ciapaty
    D. ciapaty
    ciapat
    C. ciapacie
    ciapatom
    B. ciapatę
    ciapaty
    N. ciapatą
    ciapatami
    Ms. ciapacie
    ciapatach
    W. ciapato
    ciapaty
  • hind. ćapati / czapati / chapati 'cienki, pszenny placek, podstawa kuchni azjatyckiej, używany zamiast sztućców do nabierania innych potraw'

    Wyraz występuje w językach grupy indoaryjskiej - hindi, marathi, urdu i bengalskim.

CHRONOLOGIZACJA:
1971, Roman Bratny, Tygodnie zdumienia, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 27.04.2020