ciapata
ćapati
czapati
-
kulin. pszenny placek popularny w kuchni indyjskiej
-
- chapati
- ćapati
- czapati
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: placek
-
Je się to, co jest. Na śniadanie jajko, ciapaty, czyli placki z mąki i wody rzucane na rozgrzane kamienie. Ryż z warzywami i sosem.
źródło: NKJP: Robert Domżał: Ojciec Marian Żelazek Wśród Adibasów i trędowatych, Gazeta Poznańska, 2002-08-09
[...] kucharze indyjscy pieką ciapaty, parzą herbatę z mlekiem, budują piece tanduri, z których wyciąga się prażone kawałki kurczaka i ryby.
źródło: NKJP: Krzysztof Mroziewicz: Masala Power, Polityka, 2005-09-10
[...] u miejscowego nauczyciela wypiliśmy herbatę, poczęstowano nas też ciapatami i morelami.
źródło: NKJP: Wanda Rutkiewicz: Na jednej linie, 2010
Mamy chorizo, pomidory, ciapatę. Staramy się jeść codziennie owoce, na razie to brzoskwinie i tu jakoś dziwnie, nawet twarde są słodkie, soczyste i dojrzałe.
źródło: Internet: caminodesantiago.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ciapata
ciapaty
D. ciapaty
ciapat
C. ciapacie
ciapatom
B. ciapatę
ciapaty
N. ciapatą
ciapatami
Ms. ciapacie
ciapatach
W. ciapato
ciapaty
-
hind. ćapati / czapati / chapati 'cienki, pszenny placek, podstawa kuchni azjatyckiej, używany zamiast sztućców do nabierania innych potraw'
Wyraz występuje w językach grupy indoaryjskiej - hindi, marathi, urdu i bengalskim.