ocet balsamiczny

  • gęsty, aromatyczny płyn wytwarzany z moszczu winogronowego, stosowany jako dodatek do sosów, sałatek i marynat
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • dodać, dolać ocet balsamiczny
  • Do sosu potrzebne są papryki w trzech kolorach, które należy upiec w piekarniku. Zdejmuje się skórki, tnie na paski i wkłada do reklamówki foliowej, skrapia octem balsamicznym i olejem i wkłada do lodówki na 12 godzin.

    źródło: NKJP: (jol): Z rusztu w papryce, Dziennik Zachodni, 2004-07-06

    [...] podlewamy befsztyki octem balsamicznym (kieliszek od wina) i redukujemy do momentu, aż będzie gęsty jak czekolada.

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Trochę tego, trochę tamtego, Gazeta Poznańska, 2005-12-16

    Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca i bogata w składniki odżywcze. Musztarda i ocet balsamiczny ożywią jej smak.

    źródło: NKJP: Internet

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  ocet ,  balsamiczny 
  • wł. aceto balsamico

Data ostatniej modyfikacji: 17.12.2019