agar
-
spoż. bezbarwna, bezzapachowa substancja otrzymywana przez gotowanie w wodzie glonów, tworząca z wodą lepki roztwór tężejący po ostudzeniu, stosowana w przemyśle spożywczym
-
Występuje również w postaci podwojonej zapisywanej z łącznikiem: agar-agar , w której odmienia się tylko drugi człon.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle -
W związku z chorobą szalonych krów w Polsce zdecydowanie wzrosło stosowanie agaru (E 406), naturalnego środka żelującego i zagęszczającego, otrzymywanego z czerwonych glonów morskich. Agarem jest powszechnie zastępowana żelatyna wołowa czy wieprzowa. Agar w dużych dawkach może działać jedynie przeczyszczająco.
źródło: NKJP: Adam Synowiec: Czy naprawdę wiesz, co jesz?, Trybuna Śląska, 2001-06-23
Praktycznie jedynymi zagęszczaczami są pektyny owocowe oraz agar.
źródło: NKJP: (DŁ): Żelatyna z wodorostów, Dziennik Bałtycki, 2001-02-15
Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną.
źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. agar
agary
D. agaru
agarów
C. agarowi
agarom
B. agar
agary
N. agarem
agarami
Ms. agarze
agarach
W. agarze
agary
Inne uwagi
Zwykle lp
-
mal.