agar

  • spoż.  bezbarwna, bezzapachowa substancja otrzymywana przez gotowanie w wodzie glonów, tworząca z wodą lepki roztwór tężejący po ostudzeniu, stosowana w przemyśle spożywczym
  • Występuje również w postaci podwojonej zapisywanej z łącznikiem: agar-agar, w której odmienia się tylko drugi człon.

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • W związku z chorobą szalonych krów w Polsce zdecydowanie wzrosło stosowanie agaru (E 406), naturalnego środka żelującego i zagęszczającego, otrzymywanego z czerwonych glonów morskich. Agarem jest powszechnie zastępowana żelatyna wołowa czy wieprzowa. Agar w dużych dawkach może działać jedynie przeczyszczająco.

    źródło: NKJP: Adam Synowiec: Czy naprawdę wiesz, co jesz?, Trybuna Śląska, 2001-06-23

    Praktycznie jedynymi zagęszczaczami są pektyny owocowe oraz agar.

    źródło: NKJP: (DŁ): Żelatyna z wodorostów, Dziennik Bałtycki, 2001-02-15

    Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną.

    źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. agar
    agary
    D. agaru
    agarów
    C. agarowi
    agarom
    B. agar
    agary
    N. agarem
    agarami
    Ms. agarze
    agarach
    W. agarze
    agary

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • mal.

CHRONOLOGIZACJA:
1905, Kazimierz Panek, Mikroby oraz chemizm kiśnienia barszczu, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 07.01.2020