cukier lodowy

  • przest.  kandyz – cukier w formie bardzo dużych kryształów
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • synonimy:  kandyz
    hiperonimy:  cukier
  • Spis sporządzony na polecenie Ludwika Decjusza, wielkorządcy krakowskiego wyjawia, że wtedy handlowano na Kleparzu m.in. oliwą z flaszy, liśćmi bobkowymi, cukrem lodowym , papierowymi obrazkami, szewskimi ćwiekami...

    źródło: NKJP: Rarytasy ze Starego Kleparza, 2003-08-01

    Na każdy krążek nakładać kawałek jabłuszka i sklejać jak pierogi. Białko rozbełtać i posmarować po wierzchu zrobione pierożki, posypać grubym cukrem lub cukrem lodowym.

    źródło: Internet: gotujmy.pl

    Wygląd cukru to wielkość kryształów, im większe tym wyższa klasa cukru, a kg to kg, cukru pudru czy cukru lodowego. Tak stanowi norma.

    źródło: Internet: pasiekapszczelarska.pl

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: cukier, lodowy
    Zwykle lp

Data ostatniej modyfikacji: 16.03.2020