-
2.
o mięsie: taki, w którym po przyrządzeniu nie ma krwi -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
antonimy: krwisty
pełnokrwisty
-
Kaszankę, owszem, czasem zjem, ale wolę jednak białą, bezkrwistą.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. bezkrwisty
bezkrwisty
bezkrwisty
bezkrwiste
bezkrwista
D. bezkrwistego
bezkrwistego
bezkrwistego
bezkrwistego
bezkrwistej
C. bezkrwistemu
bezkrwistemu
bezkrwistemu
bezkrwistemu
bezkrwistej
B. bezkrwistego
bezkrwistego
bezkrwisty
bezkrwiste
bezkrwistą
N. bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistą
Ms. bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistej
W. bezkrwisty
bezkrwisty
bezkrwisty
bezkrwiste
bezkrwista
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. bezkrwiści
bezkrwiści
bezkrwiste
bezkrwiste
D. bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwistych
C. bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
bezkrwistym
B. bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwiste
N. bezkrwistymi
bezkrwistymi
bezkrwistymi
bezkrwistymi
Ms. bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwistych
bezkrwistych
W. bezkrwiści
bezkrwiści
bezkrwiste
bezkrwiste