białe mięso
-
kulin. mięso cielęce lub z drobiu, chude i lekkostrawne, mające jasną barwę
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
antonimy: czerwone mięso
hiperonimy: mięso
-
- białe mięso z indyka, z kurczaka
- grillowane; kruche, soczyste białe mięso
- spożycie białego mięsa
popyt; chów, tucz cieląt na białe mięso - kupować; jeść białe mięso
podawać białe wino do białego mięsa
-
Kiedy rosną ceny wieprzowiny, ludzie kupują więcej białego mięsa. W ciągu ostatnich pięciu lat spożycie drobiu w Polsce wzrosło o połowę i doszło do 11,3 kg na osobę rocznie.
źródło: NKJP: Monika Dzierżyńska-Nowak: Gazeta Wyborcza, 1996-12-10
Składniki: 200 g mąki, 125 g masła, 20 ml oleju, 2 szczypty soli i jedna szczypta pieprzu, 400 g pieczarek, 200 g białego mięsa z kurczaka, 2 cebule, 2 łyżki masła, 3 jaja, 300 g gęstej śmietany 30-procentowej.
źródło: NKJP: (RD): Quiche z kurczakiem i pieczarkami, Dziennik Polski, 2001-01-27
Następnie trzeba jeść 5-7 razy dziennie warzywa i owoce (osoby z nadwagą jak najmniej owoców słodkich), ziarna roślin strączkowych i i orzechy, nabiał chudy, jaja i białe mięso (pierś kurczaka, indyka, [...]), jak najmniej natomiast mięsa czerwonego, tłustych serów, masła i wszystkich słodyczy
źródło: NKJP: Ewa Halewska: Żyj zdrowiej i aktywniej, Nowiny Raciborskie, 2006-08-01
[...] chów cieląt na białe mięso jest w Polsce kierunkiem dopiero raczkującym. Zapotrzebowanie na takie mięso wyraźnie widać na Zachodzie.
źródło: NKJP: Sprawozdanie stenograficzne z obrad Sejmu RP z dnia 16.12.1994
Odwieczna zasada, że do białych mięs, do ptactwa podaje się białe wino, a do ciemnych, krwawych, dziczyzny czerwone, nie obowiązuje już rygorystycznie, elastyczność, panowie, elastyczność, jeśli masz na to ochotę, zapijaj wszystko szampanem!
źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum: wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: białe , mięso
Zwykle lp