węglowodan
-
biochem. związek chemiczny zbudowany z węgla, wodoru i tlenu, będący niezbędnym składnikiem pożywienia ludzi i zwierząt
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- białka i węglowodany; tłuszcz i węglowodany
- rozkład; źródło węglowodanów
- posiłek z węglowodanów
- węglowodany dominują w czyjejś diecie
- coś dostarcza węglowodanów
- ograniczyć węglowodany
- bogate, wzbogacone w węglowodany
-
Produkty muszą być bogate w węglowodany, lekkostrawne i dostarczające dużej ilości kalorii.
źródło: KWSJP: Tylko Czesław Lang organizuje lepsze wyścigi niż Towarzystwo Sportowe „Wałbrzych”, Gazeta Wrocławska, 1999
Wszystkie rodzaje pieczywa zawierają około 9% białka i stanowią wyśmienite źródło węglowodanów złożonych, skrobi i błonnika pokarmowego.
źródło: KWSJP: Cosmodieta, Cosmopolitan, 2000
Rozkład węglowodanów w diecie powinien być wtedy następujący: I śniadanie 1/5, II śniadanie 1/5, obiad 1/5, podwieczorek 1/10, kolacja I 1/5, posiłek przed snem (kolacja II) 1/10 dobowej ilości węglowodanów.
źródło: KWSJP: Marek Pawlikowski: Leczenie hormonami i pochodnymi hormonów, 1988
W dziennej dawce pokarmowej dla krowy powinny znajdować się różnorodne pasze, ażeby dostarczyć węglowodanów, białka, soli mineralnych i witamin.
źródło: KWSJP: Jan Fereniec: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa, 1985
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. węglowodan
węglowodany
D. węglowodanu
węglowodanów
C. węglowodanowi
węglowodanom
B. węglowodan
węglowodany
N. węglowodanem
węglowodanami
Ms. węglowodanie
węglowodanach
W. węglowodanie
węglowodany
Inne uwagi
Zwykle lm
-
Dwuczłonowy termin: węglo- (zob. węgiel [pierwiastek]) + wodan (zob. woda )
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP