-
1.
substancja występująca w przyrodzie w postaci skały, a w postaci sproszkowanej stosowana jako przyprawa i konserwant do potraw -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Ziemia
minerały i pierwiastki
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: przyprawa
substancja
-
- sól biała, szara, czarna; gruboziarnista; jadalna, kuchenna
- kopalnia; szczypta; warzelnia; złoża soli
- dodać soli do potraw
- wydobywać sól
- posypać coś solą
-
Czy sól kuchenna może być groźna?
źródło: NKJP: Artur Włodarski: Profilaktyka nadciśnienia, Gazeta Wyborcza, 1996-06-04
Pod koniec duszenia dodać sól i bazylię.
źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Zaprosili nas Jolanta i Bolesław Marschallowie, Kuchnia nr 5, 1998
Na śliszki-kluski trzeba 20 dag mąki, pół szklanki wody, szczyptę soli i jajko.
źródło: NKJP: (waw): Lekkie danie na lato, Nowiny Raciborskie, 2008-06-03
W 1873 powstała kopalnia i warzelnia soli.
źródło: NKJP: Włodzimierz Łęcki: Wielkopolska: przewodnik, 1997
Sól gruboziarnista sprawdza się idealnie jako piling wygładzający stopy.
źródło: NKJP: Piękno nic nie kosztuje, Naj nr 24, 2003
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sól
sole
D. soli
soli
C. soli
solom
B. sól
sole
N. solą
solami
Ms. soli
solach
W. soli
sole
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *solь r.ż.