sauté I

II

przymiotnik

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. pstrąg

  • 1.

    kulin.  smażony krótko w wysokiej temperaturze, bez panierki
    • saute II
  • [sote]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • karp, pstrąg, ryba sauté
  • Metoda sauté dobrze sprawdzi się w przypadku delikatnych, świeżych warzyw jadalnych al dente (np. groszek cukrowy, zielone szparagi).

    źródło: Internet: smazymy.com

    Ważnym składnikiem dań sauté są świeże zioła i przyprawy, wydobywające z potrawy prawdziwy, złożony smak głównych składników.

    źródło: Internet: przepisy.pl

    Mnie wystarczyłoby nie podążanie tropem „greenewaya” - czyli więcej sezonowych warzyw lekko obgotowanych lub saute, a mniej zawiesistych sosów i mąki w potrawach, jakakolwiek by ona nie była, naleśniki mają być cienkie i służyć jedynie do podtrzymywania farszu, a nie zastępowania go [...].

    źródło: NKJP: Internet

    Zamiast tradycyjnego smażenia filetów panierowanych, przygotowałem rybę saute ze smakowitymi dodatkami [...].

    źródło: NKJP: Krzysztof Miśdzioł, Roman Kościelniak, k.m: Między rybami a kamerą, Dziennik Bałtycki, 2006-09-04

  • część mowy: przymiotnik


    Stopień równy

    liczba pojedyncza
    m1 m2 m3 n1, n2 ż
    M. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    D. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    C. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    B. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    N. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    Ms. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    W. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    liczba mnoga
    p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
    M. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    D. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    C. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    B. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    N. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    Ms. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
    W. sauté
    sauté
    sauté
    sauté
  • bez ograniczeń + sauté + bez ograniczeń
    szyk: tylko postpozycja
  • fr.