-
1.
kulin. smażony krótko w wysokiej temperaturze, bez panierki -
- saute II
-
[sote]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- karp, pstrąg, ryba sauté
-
Metoda sauté dobrze sprawdzi się w przypadku delikatnych, świeżych warzyw jadalnych al dente (np. groszek cukrowy, zielone szparagi).
źródło: Internet: smazymy.com
Ważnym składnikiem dań sauté są świeże zioła i przyprawy, wydobywające z potrawy prawdziwy, złożony smak głównych składników.
źródło: Internet: przepisy.pl
Mnie wystarczyłoby nie podążanie tropem „greenewaya” - czyli więcej sezonowych warzyw lekko obgotowanych lub saute, a mniej zawiesistych sosów i mąki w potrawach, jakakolwiek by ona nie była, naleśniki mają być cienkie i służyć jedynie do podtrzymywania farszu, a nie zastępowania go [...].
źródło: NKJP: Internet
Zamiast tradycyjnego smażenia filetów panierowanych, przygotowałem rybę saute ze smakowitymi dodatkami [...].
źródło: NKJP: Krzysztof Miśdzioł, Roman Kościelniak, k.m: Między rybami a kamerą, Dziennik Bałtycki, 2006-09-04
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
D. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
C. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
B. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
N. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
Ms. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
W. sauté
sauté
sauté
sauté
sauté
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. sauté
sauté
sauté
sauté
D. sauté
sauté
sauté
sauté
C. sauté
sauté
sauté
sauté
B. sauté
sauté
sauté
sauté
N. sauté
sauté
sauté
sauté
Ms. sauté
sauté
sauté
sauté
W. sauté
sauté
sauté
sauté
-
+ sauté + szyk: tylko postpozycja -
fr.