sałamacha
-
popularna dawniej potrawa z kaszy lub mąki ugotowanej w wodzie, mająca postać płynnej masy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- gorąca sałamacha
- miska sałamachy
-
[...] wigilijna sałamacha była inna - robiono ją z mąki.
źródło: NKJP: Wigilijne smaki, Dziennik Polski, 2000-12-23
Takie więzienie staje się istną fabryką: porcje chleba przenosić trzeba stertami na murarskich noszach, jakby to były cegły. I sałamachę gorącą roznosi się w sześciowiadrowych, drewnianych bekach, przesuwając łom przez oba ucha.
źródło: NKJP: Aleksander Sołżenicyn Archipelag GUŁag, 1977
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sałamacha
sałamachy
D. sałamachy
sałamach
C. sałamasze
sałamachom
B. sałamachę
sałamachy
N. sałamachą
sałamachami
Ms. sałamasze
sałamachach
W. sałamacho
sałamachy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ros. salamacha, salamata 'tradycyjne danie rosyjskie'
ukr. salamacha, salamata, solomata 'tradycyjne danie ukraińskie'