sago
-
mączka wytwarzana ze skrobi znajdującej się w pniach sagownic i innych roślin egzotycznych lub w ziemniakach
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mączka
-
- mączka sago
-
Kiedy zostanie już zaledwie kilka patyczków, zaczyna się ścinanie kolejnych palm i wypłukiwanie mączki sago. Sago to skrobia, odkładająca się w miąższu dojrzałych palm.
źródło: KWJP: Anna Urbańska: Zobaczyć Białego, Poznaj Świat, 2012-03-01
Dziś sago trafia do nas za pośrednictwem kuchni tureckiej (a szkoda!).
źródło: NKJP: Magdalena Grochowalska: Gotowanie według Roberta Makłowicza, Express Ilustrowany, 2001-12-01
To rodzaj mąki z rdzenia palmy sagowej, która rośnie w Azji. Bardzo wydajna roślina — z jednej otrzymuje się ponad 100 kg sago, przy czym palmę ścina się tak, że po jakimś czasie odrasta.
źródło: KWJP: Izabella Adamczewska: Na tropie kielicha Lutra, Gazeta Lokalna — Łódź, 2014-09-12
Firma wypuściła na rynek między innymi polskie sago, śniadania dietetyczne, zupę z zielonego groszku i jagodową, kakao owsiane, rosół z makaronem i ekstrakt owocowo-witaminowy.
źródło: NKJP: KRIS AG: 50 lat temu 100 lat temu!, Gazeta Poznańska, 2003-09-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sago
saga
D. saga
sag
C. sagu
sagom
B. sago
saga
N. sagiem
sagami
Ms. sagu
sagach
W. sago
saga
Inne uwagi
Zwykle lp; współcześnie używa się we wszystkich przypadkach formy równokształtnej z M. lp
-
mal. sagu
W postaci: sagu