sago

  • mączka wytwarzana ze skrobi znajdującej się w pniach sagownic i innych roślin egzotycznych lub w ziemniakach
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  mączka
    • mączka sago
  • Kiedy zostanie już zaledwie kilka patyczków, zaczyna się ścinanie kolejnych palm i wypłukiwanie mączki sago. Sago to skrobia, odkładająca się w miąższu dojrzałych palm.

    źródło: KWJP: Anna Urbańska: Zobaczyć Białego, Poznaj Świat, 2012-03-01

    Dziś sago trafia do nas za pośrednictwem kuchni tureckiej (a szkoda!).

    źródło: NKJP: Magdalena Grochowalska: Gotowanie według Roberta Makłowicza, Express Ilustrowany, 2001-12-01

    To rodzaj mąki z rdzenia palmy sagowej, która rośnie w Azji. Bardzo wydajna roślina — z jednej otrzymuje się ponad 100 kg sago, przy czym palmę ścina się tak, że po jakimś czasie odrasta.

    źródło: KWJP: Izabella Adamczewska: Na tropie kielicha Lutra, Gazeta Lokalna — Łódź, 2014-09-12

    Firma wypuściła na rynek między innymi polskie sago, śniadania dietetyczne, zupę z zielonego groszku i jagodową, kakao owsiane, rosół z makaronem i ekstrakt owocowo-witaminowy.

    źródło: NKJP: KRIS AG: 50 lat temu 100 lat temu!, Gazeta Poznańska, 2003-09-20

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. sago
    saga
    D. saga
    sag
    C. sagu
    sagom
    B. sago
    saga
    N. sagiem
    sagami
    Ms. sagu
    sagach
    W. sago
    saga

    Inne uwagi

    Zwykle lp; współcześnie używa się we wszystkich przypadkach formy równokształtnej z M. lp

  • mal. sagu

CHRONOLOGIZACJA:
1609, KorBa
W postaci:  sagu 
Data ostatniej modyfikacji: 15.01.2025