socznia

soczeń

  • kulin.  pieczony pieróg nadziewany słodkim farszem, podawany tradycyjnie z okazji imienin
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  sanieżka
    hiperonimy:  pieróg
  • Początkowo pierogi były daniem zarezerwowanym wyłącznie na wyjątkowe okazje [...]. W zależności od receptury różniły się one nazewnictwem, a najpopularniejszymi z nich były:
    knysz – niewielkich rozmiarów pierożek wyrabiany dla uczczenia zmarłych [...],
    socznia (lub sanieżka) – słodki pierożek wypiekany jubilatom.

    źródło: Pierogi w polskiej kuchni – skąd się wzięły i czym są?, 2020-10-29 (panoramafirm.pl)

    Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnym nadzieniem, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; [...] sanieżki i socznie – słodkie pierożki, pieczone najczęściej z okazji imienin.

    źródło: NKJP: (FREN): Pierogowe ciekawostki, Gazeta Krakowska, 2006-08-11

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. socznia
    socznie
    D. soczni
    soczni
    C. soczni
    soczniom
    B. socznię
    socznie
    N. socznią
    soczniami
    Ms. soczni
    soczniach
    W. socznio
    socznie

    Inne uwagi

    Zwykle lm

CHRONOLOGIZACJA:
1871, Louis Figuier, Historyja roślin, t. 2, tłum. Jakub Waga, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 18.02.2025