-
2.
zrobiony z ziarna, które po zmieleniu przesiewa się przez sito -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: sitny
-
- chleb sitkowy; mąka sitkowa
-
Śruta podlega dalszemu śrutowaniu, a kaszki i miały rozdrabniane są za pomocą tzw. mlewników. Sposób ten pozwala na większe rozsortowanie produktu przemiału, z wyodrębnieniem wielu frakcji mąki, różniących się stopniem wymiału. W ten sposób można otrzymać mąki pytlowe i sitkowe.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993
Wśród gatunków dominowały chleby pytlowe, sitkowe i razowe.
źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Piekarnictwo, Gazeta Wyborcza, 1997-01-02
Do wypieku można użyć dostępnej w sklepach popularnej białej mąki pszennej (tortowej czy luksusowej) lub grubiej mielonej mąki chlebowej (typ 750), sitkowej (typ 1400), razowej (oznaczonej 2000) lub typu graham (1850).
źródło: KWJP: Powszedni z historią, Gość Niedzielny, 2020-01-16
Z żytniej razowej wypiekany jest czarny pumpernikiel, z ciemnych mąk – chleb sitkowy, litewski czy graham.
źródło: KWJP: Joanna Halena: Dobra mąka, Weranda Country, 2012-11-22
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. sitkowy
sitkowy
sitkowy
sitkowe
sitkowa
D. sitkowego
sitkowego
sitkowego
sitkowego
sitkowej
C. sitkowemu
sitkowemu
sitkowemu
sitkowemu
sitkowej
B. sitkowego
sitkowego
sitkowy
sitkowe
sitkową
N. sitkowym
sitkowym
sitkowym
sitkowym
sitkową
Ms. sitkowym
sitkowym
sitkowym
sitkowym
sitkowej
W. sitkowy
sitkowy
sitkowy
sitkowe
sitkowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. sitkowi
sitkowi
sitkowe
sitkowe
D. sitkowych
sitkowych
sitkowych
sitkowych
C. sitkowym
sitkowym
sitkowym
sitkowym
B. sitkowych
sitkowych
sitkowych
sitkowe
N. sitkowymi
sitkowymi
sitkowymi
sitkowymi
Ms. sitkowych
sitkowych
sitkowych
sitkowych
W. sitkowi
sitkowi
sitkowe
sitkowe
-