temperatura punktu rosy

punkt rosy

  • techn.  temperatura, w jakiej para wodna zawarta w powietrzu zaczyna się skraplać
    • punkt rosy
  • KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    temperatura i ogień


    KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    stan skupienia, trwałość materii

    • niższy, wyższy od temperatury punktu rosy
    • obniżyć się do temperatury punktu rosy
    • poniżej, powyżej temperatury punktu rosy
  • [...] ściany tradycyjnego, murowanego komina nigdy nie zdążą nagrzać się do temperatury wyższej od temperatury punktu rosy. Oznacza to, że w kominie stale będzie się wykraplała para wodna, która łącząc się ze związkami siarki w spalinach będzie tworzyć kwas siarkowy wnikający w mur i powodujący jego niszczenie.

    źródło: NKJP: (BN): Czas, kwas i punkt rosy: Dziennik Polski, 2005-02-23

    Para wodna kondensuje, kiedy osiąga nasycenie w powietrzu, dla danej zawartości pary wodnej w powietrzu następuje to poniżej temperatury zwanej temperaturą punktu rosy.

    źródło: NKJ: Internet

    Aby skraplanie w kotle nie nastąpiło, temperatura wody zasilającej winna być co najmniej o 10 st. C wyższa od temperatury punktu rosy, czyli bezpieczna temperatura powrotu to 45 st. C, a graniczna 40 st. C.

    źródło: NKJP: Zbigniew szpil: Kotły i kotłownie, Dziennik Polski, 2002-05-08

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  temperatura 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 27.09.2011