czarna polewka

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. zupa

  • 1.

    kulin.  zupa z krwi zwierzęcej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  czernina
    hiperonimy:  zupa
    • gotować czarną polewkę
  • Gostycyn przeprowadzał już podobny konkurs podczas ubiegłorocznych potyczek sołeckich. – Przygotowywano m.in. czarną polewkę, sery, golonkę z kapustą. Teraz też dominować będą potrawy.

    źródło: NKJP: (pp): TKonkurs na najlepszy wyrób regionalny, Tygodnik Tucholski, 2007

    Znana i chętnie gotowana jeszcze przed wojną, w latach trzydziestych, dziś zupełnie zapomniana. Może więc warto ją przypomnieć, bo afrodyzjak to przedni. Czarna polewka: 1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula [...].

    źródło: NKJP: Kącik konesera, Kuchnia, 1999

    Kaczki się nożem podcina, bo krew jest użytkowa, robi się zupę, znaną jako czernina albo czarna polewka [...].

    źródło: NKJP: Internet

    [...] nie wpadł na to, by mówić o restauracji. Mającej zastąpić lokal IV kategorii, gdzie szef kuchni polecał czarną polewkę, żaden stół nie mógł być okrągły, w szatni witała niepokornych gości tabliczka: Zawieście się sami!

    źródło: NKJP: Ryszard Marek Groński: Pytania z odpowiedzią, Polityka, 2007-12-08

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  czarna ,  polewka