-
1.
zmysł, który umożliwia odczucie i rozpoznanie właściwości tego, co ktoś je lub pije -
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
zmysły
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: zmysł
-
- czuły, przytępiony, wyrobiony smak
- smak i węch; smak i słuch; węch, słuch i smak
- zmysł; receptory smaku
- mieć (czuły, wyrobiony); pobudzać, drażnić; stracić smak;
- zaburzenia smaku
- oddziaływać na smak
-
Dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a także na zmysły: wzrok, smak i węch.
źródło: NKJP: None: Cosmozdrowie, prasa, 2001
Sąd Okręgowy oddalił wczoraj pozew o odszkodowanie dla inwalidki, która twierdziła, że utraciła węch, słuch i smak w wyniku szpitalnego zabiegu.
źródło: NKJP: (PAP): Nie udowodniła błędu lekarskiego, 2001
Receptory smaku, tzw. kubki smakowe, są - jak wiadomo - zlokalizowane przede wszystkim na języku.
źródło: NKJP: Elektroniczny język, Super Nowości, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. smak
smaki
D. smaku
smaków
C. smakowi
smakom
B. smak
smaki
N. smakiem
smakami
Ms. smaku
smakach
W. smaku
smaki
-
śr.-w.-niem. smac/ smach / smacke