-
1.b
jadalna część jarzyny - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- gorąca jarzyna; gotowane, surowe; młode; utarte jarzyny; jarzyny korzeniowe; zielone
- jarzyny z bazaru
- krajalnica, tarka do jarzyn; kotlety, potrawy, rosół, wywar, zapiekanka, zupa z jarzyn
- kosze; sklepik, stragany z jarzynami
- gotować, kroić, obierać, ostrugać, przyrządzać jarzyny
- odżywiać się jarzyną
-
W naszej kuchni odczuwamy przednówek — młode jarzyny i zieleniny są jeszcze na wagę złota, mrożonki prawie się już skończyły, trudno o ładne mięso, a ryb wciąż za mało.
źródło: NKJP: Sosy, Kobieta i Życie nr 20, 1972
Jeśli obierasz jarzyny czy pracujesz w ogrodzie bez rękawiczek albo palisz papierosy, twoje paznokcie często są przebarwione.
źródło: NKJP: Piękno nic nie kosztuje, Naj nr 24, 2003
Włosi nie mieli specjalnych wymagań, przysłali jedynie menu, w którym dominują owoce, sery, spaghetti i gotowane jarzyny, a także ciasto bez kremu.
źródło: NKJP: L. Jaź.: AZS Yawal - Modena, Trybuna Śląska, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jarzyna
jarzyny
D. jarzyny
jarzyn
C. jarzynie
jarzynom
B. jarzynę
jarzyny
N. jarzyną
jarzynami
Ms. jarzynie
jarzynach
W. jarzyno
jarzyny
-
Pierwotnie 'wiosenna roślina'. Derywat od przymiotnika jary 'wiosenny'.